Tort "Nutella" – nieprawdopodobnie smaczny czekoladowy tort

tort Nutella

Proponujemy przygotować nieprawdopodobnie smaczny czekoladowy tort "Nutella" ze skomplikowanym kremem na podstawie masła, mleka skondensowanego i parzonej mieszanki z mleka albo skorzystać się prostym przepisem deseru bez pieczywa z pasty "Nutella", twarogowego sera i gotowego herbatnika. Każdy z wariantów po swojemu jest dobry i dostojny waszej uwagi.

Jak przygotować tort "Nutella" – przepis

Składniki dla ciasta:

  • mąka – 80 0 g;
  • kwiatowy miód – 90 g;
  • masło śmietankowe – 95 g;
  • cukier – 360 g;
  • jajka – 5 szt.;
  • proszek kakao – 140 g;
  • soda – 10 g;
  • ocet jabłkowy – 35 ml.

Składniki dla kremu:

  • jajko – 1 szt.;
  • cukier – 240 g;
  • mąka pszenna - 80 g;
  • masło – 390 g;
  • kukurydziany krochmal – 160 g;
  • mleko – 990 ml;
  • mleko zgęszczone – 370 g;
  • cukier waniliowy – 20 g.

Przygotowanie

Najpierw ugotujemy parzony krem. Dlatego zbijamy jajko z waniliowym i zwyczajnym cukrem, potem dodajemy mąkę i krochmal, wlewamy mleko i przy nieprzerwanym mieszaniu nagrzewamy mieszankę do gęstnienia. Dla ciasta zbijamy do piany jajka z cukrem i kwiatowym miodem, potem wprowadzamy gaszoną sodę, dodajemy miękkie masło i dobrze zbijamy. Teraz rozlokowujemy masę na wodnej łaźni i nagrzewamy przy nieprzerwanym mieszaniu w ciągu siedmiu minut. Dalej mieszamy do podstawy ciasta proszek kakao i mąkę, rozdzielamy mączną pigułę na sześć części, wałkujemy każdą do pożądanej grubości na pergaminowym liście i wypiekamy w nagrzanym do 185 stopni piecyku po trzy-pięć minut. Łączymy w misce miękkie masło i zgęszczone mleko, zbijamy dobrze, potem dodajemy parzony krem i jeszcze raz zbijamy. Zamazujemy gotowym kremem wystygłe placki (oprócz górnego), zawierając jeden na drugi, i stawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowy tort kroimy na smugi, przewracamy je przekrojem w górę i dodatkowo kroimy rombami, czy prostokątami. Podajemy czekoladowy tort "Nutella" z białym kremem, efekciarsko ułożywszy na potrawę przekrojami w górę.

Tort bez pieczywa z herbatnika i Nutelli

Składniki dla ciasta:

  • herbatnik piaskowy – 260 g;
  • Nutella – 35 g;
  • masło śmietankowe – 110 g.

Składniki dla kremu:

  • Nutella – 370 g;
  • miękki twarogowy śmietankowy ser – 495 g;
  • orzechy rozdrobnione.

Przygotowanie

Przygotować taki tort z Nutellą jest niezwykle prosto. Umaczany trochę w wodzie herbatnik rozdrabniamy do okrucha. Nutellę łączymy z masłem i roztapiamy masę w piecyku mikrofalowym, potem dodajemy do okrucha z herbatnika, mieszamy i wykładamy do formy, formując burty. Miękki twarogowy ser łączymy z Nutellą i zbijamy trochę mikserem do jednorodności. Wykładamy otrzymaną masę do formy na placek z herbatnika, wyrównujemy, posypujemy orzeszkami i dajemy trochę przesiąknąć.

 
Powiązane artykuły:
Tort jagodowy – nieprawdopodobnie delikatny deser
Zdążcie do sezonu dojrzewania rozmaitych jagód powróżyć na kuchni, stwarzając niezwykłe desery. Dalej podpowiemy kilka ciekawych wariacji tortu, napełnione letnimi płodami. Również opowiemy, jak zrobić dziwny poczęstunek, nie włączając piecyka.
Tort morelowy – szybki i łatwy sposób na smaczny deser
W czas jagodowo-owocowego dostatku chce się stworzyć niezwykłe poczęstunki i cieszyć kochanych nowymi, zadziwiająco smacznymi deserami. Spróbujcie zrobić świetnie delikatny, powietrzny tort-suflet, napełniony dziwnym morelowym smakiem.
Tort galaretkowy z truskawką – aromatyczny kolorowy jagodowy deser
Letnie desery różnią się jaskrawymi farbami rozmaitych jagód, nieodżałowanym lekkim smakiem i zazwyczaj prostotą wyrobu. Takie poczęstunki zazwyczaj przygotowują bez użycia piecyka. Opowiemy warianty tortu galaretkowego.
Tort arbuzowy – szybki i łatwy sposób na smaczny tort
Czasem nawet myśleć nie chce się o ciężkich słodkich deserach. Łakomczuchom należy ratować się świeżymi owocami i różnymi potrawami z ich uczestnictwem, wzorem arbuzowego tortu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty