Tort "Nutella" – nieprawdopodobnie smaczny czekoladowy tort
Proponujemy przygotować nieprawdopodobnie smaczny czekoladowy tort "Nutella" ze skomplikowanym kremem na podstawie masła, mleka skondensowanego i parzonej mieszanki z mleka albo skorzystać się prostym przepisem deseru bez pieczywa z pasty "Nutella", twarogowego sera i gotowego herbatnika. Każdy z wariantów po swojemu jest dobry i dostojny waszej uwagi.
Jak przygotować tort "Nutella" – przepis
Składniki dla ciasta:
- mąka – 80 0 g;
- kwiatowy miód – 90 g;
- masło śmietankowe – 95 g;
- cukier – 360 g;
- jajka – 5 szt.;
- proszek kakao – 140 g;
- soda – 10 g;
- ocet jabłkowy – 35 ml.
Składniki dla kremu:
- jajko – 1 szt.;
- cukier – 240 g;
- mąka pszenna - 80 g;
- masło – 390 g;
- kukurydziany krochmal – 160 g;
- mleko – 990 ml;
- mleko zgęszczone – 370 g;
- cukier waniliowy – 20 g.
Przygotowanie
Najpierw ugotujemy parzony krem. Dlatego zbijamy jajko z waniliowym i zwyczajnym cukrem, potem dodajemy mąkę i krochmal, wlewamy mleko i przy nieprzerwanym mieszaniu nagrzewamy mieszankę do gęstnienia. Dla ciasta zbijamy do piany jajka z cukrem i kwiatowym miodem, potem wprowadzamy gaszoną sodę, dodajemy miękkie masło i dobrze zbijamy. Teraz rozlokowujemy masę na wodnej łaźni i nagrzewamy przy nieprzerwanym mieszaniu w ciągu siedmiu minut. Dalej mieszamy do podstawy ciasta proszek kakao i mąkę, rozdzielamy mączną pigułę na sześć części, wałkujemy każdą do pożądanej grubości na pergaminowym liście i wypiekamy w nagrzanym do 185 stopni piecyku po trzy-pięć minut. Łączymy w misce miękkie masło i zgęszczone mleko, zbijamy dobrze, potem dodajemy parzony krem i jeszcze raz zbijamy. Zamazujemy gotowym kremem wystygłe placki (oprócz górnego), zawierając jeden na drugi, i stawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowy tort kroimy na smugi, przewracamy je przekrojem w górę i dodatkowo kroimy rombami, czy prostokątami. Podajemy czekoladowy tort "Nutella" z białym kremem, efekciarsko ułożywszy na potrawę przekrojami w górę.
Tort bez pieczywa z herbatnika i Nutelli
Składniki dla ciasta:
- herbatnik piaskowy – 260 g;
- Nutella – 35 g;
- masło śmietankowe – 110 g.
Składniki dla kremu:
- Nutella – 370 g;
- miękki twarogowy śmietankowy ser – 495 g;
- orzechy rozdrobnione.
Przygotowanie
Przygotować taki tort z Nutellą jest niezwykle prosto. Umaczany trochę w wodzie herbatnik rozdrabniamy do okrucha. Nutellę łączymy z masłem i roztapiamy masę w piecyku mikrofalowym, potem dodajemy do okrucha z herbatnika, mieszamy i wykładamy do formy, formując burty. Miękki twarogowy ser łączymy z Nutellą i zbijamy trochę mikserem do jednorodności. Wykładamy otrzymaną masę do formy na placek z herbatnika, wyrównujemy, posypujemy orzeszkami i dajemy trochę przesiąknąć.