Truskawkowo-bananowy smoothie – nieprawdopodobnie pożyteczny deser

Smoothie – to gęsty napój z jagód i owoców z dodaniem mleka, jogurtu, kefiru czy soku. Po raz pierwszy pojawił się on jeszcze w 30 latach ubiegłego stulecia w Kalifornii. Czasami dodają do niego również owsiane płatki, a wtedy to już wychodzi niezupełnie napój, a szybciej smaczny i nieprawdopodobnie pożyteczny deser. On może stać się pełnowartościowym śniadaniem czy lekką kolacją. To doskonały wariant dla tych, kto troszczy się o swoje zdrowie i figurę. Jak zrobić truskawkowo-bananowy smoothie, czytajcie niżej.
Bananowo-truskawkowy smoothie w blenderze – przepis
Składniki:
- truskawka - 150 g;
- banan - 1 szt.;
- mleko - 120 ml.
Przygotowanie
Truskawkę i banana kroimy na niewielkie kawałeczki. Wkładamy owoce do czary blendera, wlewamy mleko i ubijamy dopóki nie wyjdzie jednolita masa. Wylewamy ją do szklanki i wstawiamy do lodówki. Podajemy bananowo-truskawkowy smoothie w oziębionym stanie z rurką.
Bananowo-truskawkowy smoothie z kefirem
Składniki:
- banan - 1 szt.;
- truskawka - 70 g;
- nietłusty kefir - 120 ml;
- lniane nasienie - 1 st. łyżka.
Przygotowanie
Banana kroimy na dowolne kawałeczki i razem z truskawką umieszczamy w blenderze, wlewamy kefir i mieszamy to wszystko do jednolitości. Potem dodajemy nasienie lnu, mieszamy, rozlewamy po szklankach i podajemy.
Jak zrobić truskawkowo-bananowy smoothie z owsianką
Składniki:
- owsiane płatki - 3 st. łyżki;
- banan - 1 szt.;
- truskawka - 200 g;
- mleko - 200 ml;
- miód - 1 łyżka.
Przygotowanie
Płatki owsiane rozdrabniamy za pomocą blendera. Potem dodajemy pokrojone kawałeczkami banany, truskawkę i również wszystko porządnie rozcieramy. Po tym dodajemy miód, wlewamy mleko i znów wszystko dobrze mieszamy za pomocą blendera. Potem otrzymanej masie dajemy naciągnąć w ciągu 10-15 minut. Należy tak zrobić po to, aby płatki nabrzmiały i smoothie nabył gęstej konsystencji. Podajemy go w szklaneczkach, dekorując kawałeczkami banana i jagodami truskawki.
Truskawkowo-bananowy smoothie bez mleka
Składniki:

- truskawka - 150 g;
- banan oczyszczony - 150 g;
- nietłusty naturalny jogurt - 150 ml.
Przygotowanie
Truskawkę i banana rozcieramy w blenderze do jednolitej masy, wlewamy naturalny jogurt idokładnie mieszamy. Jeśli smoothie wydda się niezupełnie słodkim, to według smaku można dodać trochę miodu czy cukru. Miód w tym wypadku będzie lepszy do przyjęcia
. Nieprawdopodobnie smaczny, a główne pożyteczny deser jest gotowy. Smacznego!