Truskawkowy krem - najlepsze rozwiązanie w produkcji wyrobów cukierniczych

truskawkowy krem

Truskawka – świetna, smaczna i pożyteczna jagoda, zawierająca mnóstwo witamin i innych potrzebnych człowiekowi substancji. W sezonie truskawkę można jeść wprost lub wykorzystać do przygotowania różnych potraw. Ciekawe są zwłaszcza różne desery z truskawką. Można również wykorzystać truskawkę zamrożoną - przy zamrażaniu wstrząsowym, dowolny produkt praktycznie nie traci swoich pożytecznych jakości. I oczywiście truskawkowa konfitura, truskawkowe syropy (chociaż są one mniej pożyteczne, lecz smak zostaje ten sam).

W produkcji różnych cukierniczych wyrobów: ciastek, tortów, biszkoptów i innych – wykorzystują różne kremy, w tym też truskawkowy. Krem właściwie może być jak truskawkowe pure, a można przygotować kremy z truskawkowymi napełnianiami (sok, pure, syrop, likier) na różnych podstawach.

Przepis truskawkowo-śmietankowego kremu

Składniki:

  • śmietanka gęsta tłusta - 2-3 szklanki;
  • truskawka świeża - 1-2 szklanka;
  • cukier puder - 1/2 szklanki.

Przygotowanie:

Dzielimy śmietankę na dwie równe części. Jedną z nich mieszamy z cukrem pudrem i nagrzewamy, mieszając do rozpuszczenia ostatniej (zazwyczaj lepiej w wodnej kąpieli). Z truskawek usuwamy szypułki, rzetelnie przemywamy i wrzucamy na durszlak - niech woda obcieknie. Truskawkę ubijamy blenderem do stanu pure. Dodajemy drugą część śmietanki. Teraz można dodać trochę (1-2 łyżka stołowa) miętowego likieru czy ginu - truskawkowy smak bardzo dobrze jednoczy się z miętowym czy jałowcowym. Mieszamy śmietankowo-cukrową i truskawkowo-śmietankową mieszankę i ubijamy mikserem. Teraz krem jest gotowy do użycia. Gęstość kremu można korygować dodaniem do śmietanki kukurydzianego krochmalu. Również można dodawać żelatynę i agar-agar (rozcieńczając w śmietance) ze względu na późniejsze zastyganie kremu (w tym wypadku wykorzystajcie krem szybko).

Tak samo można przygotować truskawkowy krem, wykorzystując zamiast śmietanki - jogurt.

Jeśli przeszkadza wam zbędna zawartość tłuszczu i kaloryczność śmietanki czy śmietany, można wykorzystać naturalny, niesłodki klasyczny jogurt czy grecki jogurt (on jest trochę gęsty). Trzeba zauważyć, że wyroby cukiernicze z kremami na podstawie śmietany, a tym bardziej jogurtu, nie wolno przechowywać więcej niż 2-3 doby, nawet w lodówce.

Twarogowo - truskawkowy krem

Składniki:

  • ser świeży naturalny - 2-3 szklanka;
  • naturalna śmietanka (czy śmietana, jogurt) - 1 szklanka;
  • truskawka - 1-2 szklanki;
  • cukier puder - 1/2 szklanki.

Przygotowanie:

Przecieramy ser przez sito. Oczyszczoną i umytą truskawkę, cukier puder i śmietankę (śmietanę, jogurt) umieszczamy w blenderze i miksujemy do jednorodności. Mieszamy z serem. Miętowy likier i w ogóle mięta źle łączy się z serem. Lepiej dodać 1 łyżkę stołową mocnej madery, owocowego brandy, czy białego lub różowego mocnego muszkatołowego wina (wermutu). Można jeszcze ubić mikserem. Kremy truskawkowe można również przygotowywać na podstawie gotowych lodów śmietankowych.

Truskawkowy parzony krem

Składniki:

  • truskawka - blisko 500 g;
  • cukier puder - 4-5 st. łyżek;
  • krochmal kukurydziany - 2-3 st. łyżki;
  • jajko kurze - 1 szt.;
  • truskawkowy krem do tortu
  • gęsta śmietanka - blisko 200 ml.

Przygotowanie:

Umytą truskawkę ubijamy w blenderze. Śmietankę z cukrem pudrem ogrzewamy do rozpuszczenia. Mieszamy truskawkowe pure z masą śmietankową, dodajemy jajko i krochmal. Ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Z kremami truskawkowymi na dowolnych podstawach (tak samo jak i z innymi cukierniczymi kremami), najwygodniej pracować za pomocą specjalnych cukierniczych strzykawek z różnymi nasadkami, czy za pomocą cukierniczych pakietów.

 
Powiązane artykuły:
Cukrowa pomada – tworzymy śnieżnobiałe smakołyki
Dowolny domowy cukierniczy wyrób można kardynalnie przekształcić, polawszy pieczywo świetną słodką pomadą. Dalej są zaproponowane przepisy, które pomogą zrobić aromatne buleczki jeszcze bardziej pociągającymi i smacznymi.
Pomada z kakao do tortu - doskonale uzupełni dowolny deser
Przygotowawszy pomadę według zaproponowanych przepisów bez kłopotu potraficie dekorować domowe smakołyki, zwłaszcza tort. Opowiemy jak szybko zrobić podobne załatwienie deseru z kakao na różnej podstawie: na wodzie, mleku czy śmietanie.
Jak zrobić glazurę?
Idąc obok cukierniczego działu w sklepie, wasz pogląd na pewno zatrzymywał się na pięknie ozdobionych tortach i ciastkach, które tak proszą się do waszego koszyka. Jednak nauczyć się przygotować glazurę i pokrywać nią domowe pieczywo również nikt nie przeszkadza. A oszczędzanie ogromne!
Pomada do tortu w domowych warunkach
Istnieje mnóstwo sposobów ozdobić domowy deser, jednak ubrawszy tort pomadą przygotowaną samodzielnie – smakołyki na pewno wyjdą oryginalnymi i niepowtarzalnymi. Opowiemy kilka prostych sposobów ozdoby tortu pomadą.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty