Twarogowa zapiekanka w wypiekaczu do chleba

twarogowa zapiekanka w wypiekaczu do chleba

Za pomocą współczesnej kuchennej techniki przygotowanie można przekształcić na prosty, łatwy i beztroski proces, który zażąda minimum waszego uczestnictwa i czasu. Dziś rozstrzygnęliśmy zadedykować artykuł jednemu z takich prostych i technologicznych przepisów i opowiedzieć o tym, jak przygotować twarogową zapiekankę w wypiekaczu do chleba.

Przepis twarogowej zapiekanki w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • ser – 500 g;
  • jajka – 3 szt.;
  • cukier – 1/2 st.;
  • mąka – 1/2 st.;
  • śmietana – 120 g;
  • spulchniacz – 1 łyżka;
  • manna – 2 st. łyżki.

Przygotowanie

Białka od jajek oddzielamy od żółtek i zbijamy do mocnej piany. Jak tylko piana utworzyła się, dodajemy do białek cukier porcjami. W wyniku białkowa masa musi przypominać podstawę dla bezy – odporne białkowo-cukrowe dzidy.

Ser ostrożnie przecieramy przez drobne sito i rozcieramy z żółtkami. Dodajemy do twarogowej masy mąkę, co już jest przesiewana ze spulchniaczem, śmietaną, nie mieszamy, a od razu wykładamy do wypiekacza do chleba. Teraz mieszamy ser ze zbitymi białkami po prostu w czarze urządzenia.

Jeśli przygotowujecie twarogową zapiekankę w wypiekaczu do chleba, to wybierzcie reżim "Pieczywo" na 1 godzinę, potem dajcie zapiekance ochłonąć w wypiekaczu do chleba jeszcze minut 20-25, żeby ona nie osiadła.

Twarogowa zapiekanka w wypiekaczu do chleba

Jeżeli wasz wypiekacz do chleba jest obdarzony reżimem zagniatania ciasta – przygotowanie maksymalnie upraszcza się. Wszystko, co od was trzeba – zarzucić wszystkie konieczne składniki do czary urządzenia i skorzystać się wszystkimi technologicznymi zdolnościami waszej kuchennej pomocnicy. Ogółem za godzinę z hakiem na stole będzie paradować apetyczna, rumienna zapiekanka.

Składniki:

  • ser – 500 g;
  • manna – 4 st. łyżki;
  • jajka – 2 szt.;
  • cukier – 4 st. łyżki;
  • sól – szczypta;
  • masło – 1 st. łyżka;
  • rodzynki – 1 garść.
przepis twarogowej zapiekanki w wypiekaczu do chleba

Przygotowanie

Do czary urządzenia zakładamy ser, mannę, cukier, zbite ze szczyptą soli jajka, trochę rozmiękczone masło i garści rodzynków, albo cykat. Włączamy wypiekacz do chleba na reżim "Zagniatanie" na 20 minut (można wykorzystać proste zagniatanie dla ciasta bez drożdży), potem wystawiamy reżim "Pieczywo" na 60 minut i czekamy dźwiękowego sygnału, co ogłasza o zakończeniu przygotowania. Gotową zapiekankę zostawiamy chłodnieć po prostu w urządzeniu na 20 minut. Potem podawać twarogową zapiekankę można z dowolnymi dokładkami: miodem, śmietaną, konfiturą, czy bez nich – po prostu z filiżanką herbaty, czy kawy.

 
Powiązane artykuły:
Aromatna i smaczna konfitura w wypiekaczu do chleba
Konfiturę można ugotować po staremu na płycie, lecz proponujemy skorzystać się współczesnym dewajsem, czyli wypiekaczem do chleba. To istotnie skróci czas przygotowania, a jego smak pozostanie takim samym nieodżałowanym.
Słodki truskawkowy dżem w wypiekaczu do chleba
Na zdziwienie w wypiekaczu do chleba można przygotowywać nie tylko chleb i ciasto, ale i rozmaite dżemy z jagód i owoców. W tym artykule uczymy się przygotowywać truskawkowy dżem za pomocą tego kuchennego pomocnika.
Keks w wypiekaczu do chleba – prosty przepis
Poprawnie wyrobić ciasto i wypiec keks - zadanie nie z prostych, nawet dla kuchmistrzy z doświadczeniem. W celu ulżyć życie, proponujemy wypiec keks za pomocą wypiekacza, który prosto i stosunkowo szybko zrobi pracę za was.
Musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba
Musztardowy chleb zawsze znajdzie swoje miejsce na stole, wśród innych potraw. Aromatny i złocisty, ten chleb to doskonała zamiana zwykłym batonom, a jego smak doda pikanterii dowolnej zakąsce.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty