Twarogowa zapiekanka z dzieciństwa w kombikukierzu

twarogowa zapiekanka w kombikukierzu

Twarogowa zapiekanka jest znajoma wszystkim jeszcze od samego dzieciństwa. Przecież u wielu dzieci w przedszkolu właśnie ona była ulubionymi smakołykami na podwieczorek. Przepisów jej przygotowania istnieje bardzo dużo: z jajkami i bez nich, z manną, z mlekiem, z owocami i tak dalej. Chcemy opowiedzieć wam jak przygotować twarogową zapiekankę w kombikukierzu. Ona wychodzi bardzo sumiasta, wysoka, piękna i niezwykle delikatna.

Przepis twarogowej zapiekanki w kombikukierzu

Składniki:

  • ser – 500 g;
  • kurze jajko – 5 szt.;
  • cukier – 1 st.;
  • śmietana – 1 st.;
  • manna – 1 st.;
  • jagoda dowolna – 1 st.;
  • jagodowy dżem – za pragnieniem;
  • spulchniacz – 1 łyżka.

Przygotowanie

Jagody porządnie przemywamy i obsuszamy ręcznikiem. Potem bierzemy kurze jajka, oddzielamy białka od żółtek i zbijamy je mikserem do otrzymania gęstych pików. Żółtka mieszamy z serem, dodajemy śmietanę, wsypujemy cukier, mannę i trochę spulchniacza.

Zbijamy otrzymaną masę blenderem w ciągu 5 minut do jednorodnej mieszanki. Po tym stopniowo wprowadzamy białka i ostrożnie mieszamy wszystko łyżką. Czarę kombikukierzu oliwimy masłem śmietankowym, wykładamy trochę twarogowej masy, wyrównujemy i pokrywamy warstwą jagody. Z góry wylewamy część twarogowej masy co pozostała i zamykamy przyrząd przykrywką. Klapę dla wyjścia pary ustalamy do położenia "Otwarty", wybieramy program "Ryż" i czekamy w przybliżeniu 30 minut. Po dźwiękowym sygnale szybkowar odłączamy, a przykrywki nie odkrywamy jeszcze 15 minut. Potem ostrożnie dostajemy gotową zapiekankę, polewamy za pragnieniem jagodowym dżemem i podajemy do stołu.

Smaczna twarogowa zapiekanka w kombikukierzu

Składniki:

  • ser – 500 g;
  • jajko – 2 szt.;
  • krochmal – 1 st. łyżka;
  • manna – 1 st. łyżka.

Przygotowanie

jak przygotować twarogową zapiekankę w kombikukierzu

Żółtka i białka zbijamy oddzielnie. Potem do żółtek wsypujemy cukier i porządnie rozcieramy do kremowego stanu. Dalej wsypujemy mannę, krochmal, kładziemy ser i ubite białka. Wylewamy otrzymaną twarogową masę do czary kombikukierzu, oliwimy masłem śmietankowym i zamykamy przykrywką. Wstawiamy na panel reżim "Ryż" i przygotowujemy jednakowo 15 minut do dźwiękowego sygnału. Po zakończeniu czasu przykrywki nie odkrywamy, a zostawiamy zapiekankę na pewien czas ochłonąć. Potem wyjmujemy smakołyki z czary za pomocą specjalnego koszyka – parowary i podajemy do stołu ze śmietaną, czy wiśniową konfiturą.

 
Powiązane artykuły:
Jaglana kasza w kombikukierzu
Jaglaną kaszę można przygotować różnymi sposobami: w rondlu, piecyku, kombikukierzu. Ona może być mleczna, z warzywami, mięsem i tak dalej. I dziś podzielimy się z wami kilkoma przepisami stworzenia jej w szybkowarze.
Oryginalna duszona kapusta gotowana w kombikukierzu
Duszona kapusta – sytna i pożyteczna potrawa, która jest bogata błonnikiem i innymi mikroelementami. I dziś opowiemy jak ją smacznie i szybko zrobić w szybkowarze. W tym wam pomogą przepisy, które zebraliśmy w artykule.
Soczysta wołowina w kombiwarze
W kombiwarze mięsa wychodzą soczystymi i bardzo smacznymi. Do tego one przygotowują się o wiele szybciej. Teraz wam podpowiemy przepisy przygotowania wołowiny w kombiwarze. Poznajemy rady i przystępujemy do sprawy!
Soczysta i aromatyczna wieprzowina w kombiwarze
Wieprzowinę można przygotować absolutnie różnymi sposobami z użyciem różnych kuchennych urządzeń. I dziś proponujemy przy przygotowywaniu tego mięsa skorzystać z kombiwaru. Dobraliśmy dla was bardzo ciekawe przepisy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty