Typy wyżywienia w hotelach – 10 podstawowych rodzajów wyżywienia

typy wyżywienia w hotelach

Aby turystom było lżej się orientować został stworzony międzynarodowy system skrótów do określenia rodzaju wyżywienia, typu pokoju i dostępnych usług w hotelu. Zapoznając się samodzielnie z ofertami hoteli, turysta która zna kody (skróty) rodzajów wyżywienia w hotelach, bardzo łatwo będzie mógł dokonać wyboru, nie korzystając z usług operatora turystycznego.

W niniejszym artykule dowiesz się jak poprawnie odczytać kody wszystkich rodzajów wyżywienia w hotelach międzynarodowych.

Klasyfikacja typów wyżywienia w hotelach

1. RO, ОВ, EP, АО (room only– "tylko pokój" only bed – "tylko łóżko", Except Pation – "bez odżywiania", accomodation only - "tylko zakwaterowanie") – w cenie wycieczki jest tylko zakwaterowanie, w zależności od poziomu hotelu, posiłek można zamówić dodatkowo.

2. BB (bed & breakfast – "pościel i śniadanie") – w cenie jest zakwaterowanie i śniadanie (zazwyczaj jest to szwedzki stół), również można zamawiać dodatkowy posiłek za dodatkową opłatę.

W państwach Europy śniadanie zazwyczaj jest w cenie pokoju, natomiast w USA, Australii, Meksyku – nie, należy go zamawiać za dodatkową opłatę. Istnieją cztery rodzaje posiłków w hotelach:

  • CBF (сontinental breakfast – "śniadanie kontynentalne") – najbardziej rozpowszechniony rodzaj posiłku w hotelach europejskich, łączy w sobie: kawa lub herbata, pieczywo, masło, twaróg i jajko, czasami owoce lub jogurt;
  • ABF (аmerican breakfast – "śniadanie amerykańskie") – bardziej obfite śniadanie, rozpowszechnione w Europie Zachodniej i USA, łączy w sobie: śniadanie kontynentalne z krojonymi wędlinami i serami i sałatką jarzynową;
  • EBF (English breakfast – "śniadanie angielskie") – rzadki rodzaj śniadania, łączy w sobie: kawa lub herbata, sok, tosty z masłem lub dżemem, jajecznica;
  • BBF (buffet breakfast – "śniadanie szwedzki stół") – najbardziej rozpowszechniony rodzaj śniadania, będziesz mogła wziąć tyle jedzenia ile chcesz, różnorodność i ilość pokarmu zależy od poziomu hotelu, łączy w sobie: różnorodne napoje bezalkoholowe, nabiał i produkty mięsne, pieczywo i słodycze, owoce i warzywa.

3. HB (half board – "śniadanie i kolacja") – 2 posiłki dziennie - śniadanie i kolacja (lub obiad), natomiast dodatkowy pokarm masz możliwość zamówić za dodatkową opłatę.

4. HB + lub ExtHB (half board рlus lub еxtended half board - "rozszerzone śniadanie i kolacja") – rozszerzone 2 posiłki, różni się od poprzedniego wariantu tym, że w dzień są dostępne napoje alkoholowe i bezalkoholowe (tylko miejscowe).

5. DNR (dinner – "kolacja") – istnieją dwa rodzaje: menu i szwedzki stół, jednak w Europie może być ograniczony wybór drugich dań, jednak sałatki i zakąski – w nieograniczonej ilości.

6. FB (full board – "3 posiłki dziennie") –składa się ze śniadania, obiadu i kolacji, szczególnością tego rodzaju posiłku jest to, że podczas obiadu i kolacji napoje podawane są za dodatkową opłatą.

7. FB+ lub ExtFB (full board + lub extended half board – "rozszerzone 3 posiłki dziennie") – śniadanie, obiad i kolacja, podawane są napoje bezalkoholowe podczas spożywania pokarmu,w niektórych hotelach oferowane jest miejscowe wino i piwo.

8. BRD (Brunch dinner- "śniadanie, przerastające w obiad") – składa się ze śniadania, obiadu i kolacji, jego szczególnością jest to, że między śniadaniem i obiadem nie ma żadnej przerwy, oprócz pokarmu do dyspozycji gości miejscowe napoje alkoholowe i bezalkoholowe.

9. ALL(AL) (аll inclusive – "wszystko w cenie") - system we współczesnym hotelarstwie, który zakłada, że w cenie wycieczki klasyfikacja typów wyżywienia w hotelachturystycznej mieści się wyżywienie i miejscowe napoje alkoholowe i bezalkoholowe, za które klient nie musi już dopłacać na miejscu.

10. UALL (UAI) (ultra аll inclusive – "ultra wszystko w cenie") – taki sam rodzaj wyżywienia jak "wszystko w cenie", jednak całodobowo i do dyspozycji gości są napoje alkoholowe i bezalkoholowe, nie tylko miejscowe, ale również zagraniczne.

Istnieją różnorodne systemy "ultra wszystko w cenie" i owe szczególności zależą bezpośrednio od hotelu.

Informacja o rodzaju wyżywienia zazwyczaj znajduje się po informacji o typie pokoju.

 
Powiązane artykuły:
Typy pokojów w hotelu – jak poprawnie zarezerwować pokój?
Większość hoteli przyrównuje swoje numery do ogólnie przyjętej klasyfikacji, chowając za abrewiaturą ich klasę i typ rozmieszczenia. W naszym artykule opowiemy o głównych znaczeniach klasyfikacji numerów.
Długa podróż lotnicza – jak spędzić czas?
Jeśli was czeka długi przelot warto zatroszczyć się o to czym go zająć, ponieważ rozrywkowy program na pokładzie jest nieprzewidziany. Proponujemy spis spraw, za pomocą których można przeprowadzić kilka godzin.
Odpoczynek z psem nad morzem – w jaki sposób organizować wczasy z pupilem?
Pojawiwszy się pewnego razu w domu, psy dość często stają się pełnowartościowymi członkami rodziny. I kiedy przychodzi pora urlopów gospodarze zastanawiają się – co począć z wychowankiem?
Poduszka pod szyję oraz jej rodzaje
Bywali wędrowcy i ludzie, przebywający dużo czasu w drodze i wiedzą z osobistego doświadczenia, na ile jest ważny komfort w takich warunkach. Poduszka pod szyję – doskonałe wyjście. Dokładniej o przewagach czytajcie w artykule.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty