Ułóż wszystkie kolory tęczy na jednym talerzu


![]() |
![]() |
![]() |
Pomidory: bogate w witaminę C, witaminy grupy B, przeciwutleniacze.
Granat: duża zawartość witaminy K, błonnika i witaminy C.
Pieprz chili: Wspaniałe źródło przeciwutleniaczy, witaminy C, witaminy B6 i minerałów.

![]() |
![]() |
![]() |
Melon: bardzo wysoka zawartość witaminy C i A, potasu.
Wilec ziemniaczany: źródło witamin A i C, manganu i miedzi.
Pomarańcze: bogate w witaminę C, błonnik, kwas foliowy, który jest potrzebny do rozwoju układu krwionośnego i odpornościowego.

![]() |
![]() |
![]() |
Olej oliwkowy: Bogate źródło przeciwutleniaczy, polifenolów, które chronią komórki DNA przed kancerogenami. Również olej oliwkowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza OMEGA 9. Takie tłuszcze podtrzymują normalny poziom cholesterolu we krwi.
Spaghetti z dyni squash: Gotowane są ze specjalnego gatunku dyni, który jest bardzo popularny w Północnej Ameryce. Miękisz tej dyni pachnie wanilią i orzechami włoskimi. Zawiera błonnik, witaminę A i C. Taki makaron nie zawiera glutenu, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie żołądka i stawów.
Jajka: wspaniałe źródło tłuszczów Omega 3, witaminy B, zwłaszcza choliny, która jest bardzo potrzebna do rozwoju każdej komórki ciała.

![]() |
![]() |
![]() |
Kapusta brukselska: bogata w witaminę A, C i błonnik.
Awokado: Również zawiera błonnik, kwasy tłuszczowe, takie jak Omega # i Omega 6.
Wodorosty: Wspaniałe źródło minerałów, witaminy A, C i jodyny.

![]() |
![]() |
![]() |
Borówka: wysoka zawartość przeciwutleniaczy, witaminy K i manganu.
Sardynka: bogata w witaminę B12, D, proteinę, w odróżnieniu od innych ryb nie skupia rtęci.

![]() |
![]() |
![]() |
Jeżyna: zawiera przeciwutleniacze, witaminę C.
Fioletowe ziemniaki: Źródło potasu, przeciwutleniaczy, hamuje proces starzenia, pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne.
Czarny sezam: Bogaty w minerały, sezaminę – substancja, która obniża poziom cholesterolu.

![]() |
![]() |
![]() |
Czerwona kapusta: wysoka zawartość witaminy K, C, polifenolu.
Burak: zawiera kwas foliowy, odżywcze substancje, które dostarczają organizmowi przeciwutleniacze, sprzyjają usuwaniu toksyn z organizmu.
Oberżyna (bakłażan): Źródło błonnika, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.