Ułóż wszystkie kolory tęczy na jednym talerzu

Czerp zadowolenie ze smacznego pokarmu i różnorodności barw, przecież zdrowie ma tak wiele odcieni!
kolor
czerwony
czerwony 3
czerwony 2
czerwony 4

Pomidory: bogate w witaminę C, witaminy grupy B, przeciwutleniacze.

Granat: duża zawartość witaminy K, błonnika i witaminy C.

Pieprz chili: Wspaniałe źródło przeciwutleniaczy, witaminy C, witaminy B6 i minerałów.

Pomarańczowy
Pomarańczowy 2
Pomarańczowy 3
Pomarańczowy 4

Melon: bardzo wysoka zawartość witaminy C i A, potasu.

Wilec ziemniaczany: źródło witamin A i C, manganu i miedzi.

Pomarańcze: bogate w witaminę C, błonnik, kwas foliowy, który jest potrzebny do rozwoju układu krwionośnego i odpornościowego.

Żółty
Żółty 3
Żółty 2
Żółty 4

Olej oliwkowy: Bogate źródło przeciwutleniaczy, polifenolów, które chronią komórki DNA przed kancerogenami. Również olej oliwkowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza OMEGA 9. Takie tłuszcze podtrzymują normalny poziom cholesterolu we krwi.

Spaghetti z dyni squash: Gotowane są ze specjalnego gatunku dyni, który jest bardzo popularny w Północnej Ameryce. Miękisz tej dyni pachnie wanilią i orzechami włoskimi. Zawiera błonnik, witaminę A i C. Taki makaron nie zawiera glutenu, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie żołądka i stawów.

Jajka: wspaniałe źródło tłuszczów Omega 3, witaminy B, zwłaszcza choliny, która jest bardzo potrzebna do rozwoju każdej komórki ciała.

Zielony
Zielony 2
Zielony 3
Zielony 4

Kapusta brukselska: bogata w witaminę A, C i błonnik.

Awokado: Również zawiera błonnik, kwasy tłuszczowe, takie jak Omega # i Omega 6.

Wodorosty: Wspaniałe źródło minerałów, witaminy A, C i jodyny.

Niebieski
Niebieski 3
Niebieski 2
Niebieski 4

Borówka: wysoka zawartość przeciwutleniaczy, witaminy K i manganu.

Sardynka: bogata w witaminę B12, D, proteinę, w odróżnieniu od innych ryb nie skupia rtęci.

Indygo
Indygo 2
Indygo 3
Indygo 4

Jeżyna: zawiera przeciwutleniacze, witaminę C.

Fioletowe ziemniaki: Źródło potasu, przeciwutleniaczy, hamuje proces starzenia, pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne.

Czarny sezam: Bogaty w minerały, sezaminę – substancja, która obniża poziom cholesterolu.

Fioletowy
Fioletowy 3
Fioletowy 4
Fioletowy 2

Czerwona kapusta: wysoka zawartość witaminy K, C, polifenolu.

Burak: zawiera kwas foliowy, odżywcze substancje, które dostarczają organizmowi przeciwutleniacze, sprzyjają usuwaniu toksyn z organizmu.

Oberżyna (bakłażan): Źródło błonnika, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty