Uważaj: 10 popularnych produktów, które są w stanie wywoływać halucynacje

Myślisz, że halucynacje mogą powodować tylko narkotyki i alkohol? Nie tylko – są produkty, mające na organizm takie same działanie.

O tym, że jedzenie wpływa na stan i zdrowie człowieka, wie wiele osób, ale przy tym mało kto wie, że istnieją produkty, które działają na organizm człowieka halucynogennie. Zostało to udowodnione poprzez przeprowadzenie wielu eksperymentów. Warto od razu powiedzieć, że nie trzeba eksperymentować, aby sprawdzić działanie opisanych produktów na sobie, ponieważ działania niepożądane mogą być nieprzewidywalne, bo każdy organizm ma swoje indywidualne cechy.

1. Kawa

kawa

Unikalne wyniki eksperymentów zostały uzyskane przez brytyjskich naukowców w 2009 roku. Naukowcy ustalili, że wielu ludzi, którzy wypijają trzy filiżanki mocnej kawy dziennie, mają halucynacje, na przykład, słyszą dziwne dźwięki, czują czyjąś obecność i tak dalej. Istnieje kilka wersji, tłumaczących ten nieoczekiwany efekt. Niektórzy naukowcy wiążą halucynacje z tym, że kofeina przyczynia się do wzrostu poziomu kortyzolu – hormonu stresu. Według innej wersji, ludzie skłonni do lekkich halucynacji, używają kawy jako mechanizmu adaptacji.

2. Grzyby

grzyby

Wielu początkujących grzybiarzy nie wie dokładnie, jakie grzyby są jadalne, a które lepiej ominąć. Mogą wystąpić halucynacje z powodu zażywania niektórych gatunków muchomora i grzybów psylocybinowych, które zawierają substancje działające na człowieka podobnie jak LSD. Objawy choroby pojawiają się w krótkim czasie, na przykład, senność, zawroty głowy, skurcze, maligna, zniekształcone postrzeganie otaczającego świata i tak dalej.

3. Dorada

ryba

Nieoczekiwany efekt można uzyskać po spożywaniu ryb, które same wytwarzają toksyny lub gromadzą w swoim organizmie podczas jedzenia glonów. Istnieje informacja, że w czasach starożytnych Rzymianie jedli dorady, co powodowało, że przez jakiś czas się tracili przytomność, a w krajach arabskich nazywano je "rybami, które wywołują sny".

Szczególnie silnie halucynogenne właściwości przejawiają się przy stosowaniu głowy dorady. Był przypadek, kiedy 40-letni mężczyzna zaczął czuć się dziwnie dwie godziny po spożyciu pieczonej dorady. Najpierw u niego pojawiły się objawy zatrucia pokarmowego, a na następny dzień miał halucynacje – widział agresywne zwierzęta i stawonogi.

4. Miód

miód

Nieoczekiwanie zobaczyć naturalną słodycz na tej liście, ale jest na to pewne wyjaśnienie. Istnieje wiele odmian miodu, i dyskomfort może powodować produkt otrzymany z kwiatów różaneczników, których pyłki zawierają substancje neurotoksyczne, prowokujące halucynacje.

5. Ser stilton

ser

Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili eksperymenty i w 2005 roku stwierdzili, że podczas spożywania 20 g sera stilton człowiek może widzieć w snach niewytłumaczalne wizje. W tescie brali udział zarówno mężczyźni, jak i kobiety. Około 75% przedstawicieli płci męskiej i 85% kobiet stwierdziło, że widzieli dziwne rzeczy. Wynika to z faktu, że ser zawiera tryptofan, który ma działanie zwiotczające.

6. Curry

chili

Lekarze odnotowali przypadek, kiedy pikantna żywność powodowała halucynacje. Lekarz z Wielkiej Brytanii Jan Rothwell zjadł porcję najostrzejszego curry na świecie, co stało się przyczyną zaciemnienia umysłu. Przez jakiś czas on w nieświadomości chodził po ulicach. W tej chwili nie ma naukowych dowodów na to, że curry powoduje halucynacje, ale taki efekt można wytłumaczyć dwoma faktami: ostrość curry powoduje wzrost endorfin, to same dotyczy ziemniaków, tytoniu – całej trującej rodziny psiankowatych, która wywołuje halucynacje.

7. Wypieki z makiem

ciasto

Nawet w stołowych szkolnych można zobaczyć wyroby z makiem. Nasiona uzyskuje się z maku lekarskiego, który ma działanie narkotyczne. Wynika to z faktu, że mak zawiera alkaloidy opium, morfiny i kodeiny. Według teorii spożywanie dużej ilości maku może mieć działanie narkotyczne, dlatego, aby powstały jakieś halucynacje, musisz zjeść bardzo, bardzo dużo bułek z makiem.

8. Chleb żytni

chleb

Niebezpieczeństwo tego produktu związane jest z tym, że wypiek może być zainfekowany przez grzyby sporyszu, które zawierają kilka substancji psychoaktywnych, na przykład, ergotaminę, stosowaną w syntezie LSD. Poważny wybuch zatrucia tą substancją wystąpił w średniowieczu. Wtedy u ludzi obserwowano silne drgawki, objawy gangreny, a nawet śmierć. Teraz rolnicy spryskują zboża roztworem chlorku potasu.

9. Gałka muszkatołowa

orzech

Gałka muszkatołowa często stosowana jest w kulinarii, ale tylko w małych ilościach, ponieważ ma ostry smak. Lekkie halucynacje mogą spowodować 5-15 g gałki muszkatołowej. Efekt występuje po około 3-6 godzinach po spożyciu. Związane jest to z obecnością w jej składzie takiego związku organicznego, jak mirystycyna.

Ludzie, którym udało się przeżyć halucynacje z powodu używania gałki muszkatołowej, twierdzą, że odczucia są podobne do narkotycznych lub wywołanych przez alkohol. Wszyscy z nich wskazują na takie objawy: niemożność się skupienia się na czymś, zaczerwienienie oczu, nudności, problemy z oddawaniem moczu i suchość w ustach.

10. Morwy

jagoda

Halucynacje mogą powodować niedojrzałe jagody, jeśli spożywać ich w dużych ilościach. Ponadto mogą powodować ataki ciężkich wymiotów, a zielone owoce mają działanie przeczyszczające. Ogólnie rzecz biorąc, lepiej nie ryzykować i poczekać, aż jagody dojrzeją.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty