Użycie i stosowanie ziry – dodaj rodzynkę ze Wschodu do swojej potrawy

stosowanie ziry

Zira – roślina, za ojczyznę której jest uważana Średnia Azja i Egipt. Roślina jest wieloletnia i otrzymała dosyć dużą popularność w narodowej kuchni tych krajów. Nasienie tej rośliny wykorzystuje się przy przygotowaniu pokarmu, jako przyprawę.

Przyprawa zira cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Ona ma szczególny cierpki i korzenny smak i aromat. Przy obsmażaniu aromat ziry jeszcze więcej potężnieje. W oddzielnych krajach Azji ta przyprawa jeszcze ma nazwę kumin.

Całe nasienie ziry zazwyczaj wykorzystuje się w świeżym wyglądzie. Dzięki swoim antymikrobowym właściwościom przyprawę zirę jeszcze często dodają przy konserwacji produktów. W gorące potrawy dodają tę przyprawę na początku przygotowania, po to, żeby potrawa nabyła szczególny aromat i smak.

Stosowanie przyprawy zira

Zazwyczaj, w jakości przyprawy, zirę stosują w dwóch odmianach, to: perska zira ( żółtawe nasienia, aromatyczne) i kirmanska zira (czarna i ostro pachnie).

Najczęściej zirę stosują w kulinariach. Zwłaszcza przy przygotowaniu pilawu, czy potraw z mięsa. Dodają do pokarmu ją na ogół w mielonej postaci.

Również popularne jest stosowanie tego rodzaju przypraw przy konserwacji warzyw. Oprócz tego kumin ma mocne antybakteryjne właściwości i dlatego jego dodają do różnych mlecznych produktów.

W kuchniach narodów Turcji przyprawa zira to integralna część w potrawach z baraniną, marynowaną kapustą i bakłażanami. Na przykład w Uzbekistanie czarny kumin dodają do sałat, różnych zup i mącznych wyrobów.

Niektóre narody dodają kumin do herbaty. Przecież on ma bardzo dobry, tonizujący efekt. Użytek ziry sprzyja poprawie trawienia i zwiększeniu apetytu.

Również można stosować kumin zewnętrznie, ponieważ on ma antyseptyczne właściwości. Przy sińcach, wbijaniach i ukąszeniach robactw on sprzyja szybkiemu pozbyciu obrzęków.

Zwyczajnie, częściej całego zirę wykorzystują w składzie przypraw dla pilawu. Razem z papryką, kurkumą i berberysem ta potrawa narodowej kuchni Uzbekistanu nabywa prawdziwie czarowny smak. Zira w pilawie nadaje potrawie szczególną ostrość i wonny aromat, co upaja rozsądek. Przyprawa zira - to główna przyprawa dla pilawu, bez której ta potrawa nie wyjdzie taką, którą ona powinna być. Tą przyprawę można dodać praktycznie do dowolnego mięsa, żeby nadać jemu szczególny tren aromatu i unikalny smak.

Stosowanie ziry będzie również udanym dla przygotowania szaszłyków na przyrodzie. Przecież ona zdolna nadać mięsu pewnego wyraźnego "wschodniego" smaku i aromatu, który przy przygotowaniu mięsa na świeżym powietrzu znacznie potężnieje.

Jeśli na dworze jest gorąco i chce się zjeść czegoś lekkiego, to lepszą decyzją będzie dodać kumin do tankowania dla sałaty, alboż dodać jego do herbaty dla odświeżającego i tonizującego efektu.

Zira – stosowanie w kulinariach

stosowanie przyprawy ziry

Zwyczajnie, najbardziej rozpowszechnione jest stosowanie ziry w kulinariach. Dodają jej, jak było opowiedziane powyżej, praktycznie do wszystkich potraw: do zup, do sałat, do rozmaitych sosów, a zwłaszcza do pilawu i dowolnych rodzajów mięsa.

Oprócz nasienia w kuchni, szeroko wykorzystują ten rodzaj przypraw w proszku, dodając według smaku do dowolnej potrawy. Przyprawa zdolna nabywać szczególny orzechowy zapach przy obsmażeniu. Nierzadko kumin dodają w skład suchych korzennych mieszanek, takich na przykład jak "carry". Na Wschodzie kumin obowiązkowo kładą do mącznego pieczywa i piekarniczych wyrobów.

 
Powiązane artykuły:
Przyprawa oregano – ciekawa decyzja w codzienny pokarm
Wiadomo, że przyprawy nie tylko polepszają smakowe jakości potrawy, ale i sprzyjająco działają na nasz organizm. Tak przyprawa oregano ceni się leczniczymi właściwościami. Istnieje mnóstwo przepisów, gdzie lebiodka gra ważną rolę.
Przyprawa majeranek - wytworny aromat na każdą potrawę
Majeranek - rozpowszechniona trawiasta roślina, którą szeroko stosuje się w medycynie i kuchni oraz jako dekoracyjną roślinę. W nasz czas częściej można spotkać majeranek w spisach składników dla przygotowywania potraw.
Przyprawa zira, czyli kumin
Zira – przyprawa, z lekka gorzkawym orzechowym smakiem. Jest popularna we wschodniej kuchni. Kuchmistrze wykorzystują całe nasienie i tłuczone, świeże i obsmażone. W artykule opowiemy o właściwościach i stosowaniu tej przyprawy.
Jakie przyprawy dodają do mięsa?
Jak zamarynować stek? Odpowiedź jedna – przyprawy. Właśnie one nadają potrawom konieczne ziarnko pieprzu, gorzkawość i wiele odcieni smaku. Główne pytanie - kiedy ich dodawać i które mięso czym doprawić?
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty