Użycie i stosowanie ziry – dodaj rodzynkę ze Wschodu do swojej potrawy

Zira – roślina, za ojczyznę której jest uważana Średnia Azja i Egipt. Roślina jest wieloletnia i otrzymała dosyć dużą popularność w narodowej kuchni tych krajów. Nasienie tej rośliny wykorzystuje się przy przygotowaniu pokarmu, jako przyprawę.
Przyprawa zira cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Ona ma szczególny cierpki i korzenny smak i aromat. Przy obsmażaniu aromat ziry jeszcze więcej potężnieje. W oddzielnych krajach Azji ta przyprawa jeszcze ma nazwę kumin.
Całe nasienie ziry zazwyczaj wykorzystuje się w świeżym wyglądzie. Dzięki swoim antymikrobowym właściwościom przyprawę zirę jeszcze często dodają przy konserwacji produktów. W gorące potrawy dodają tę przyprawę na początku przygotowania, po to, żeby potrawa nabyła szczególny aromat i smak.
Stosowanie przyprawy zira
Zazwyczaj, w jakości przyprawy, zirę stosują w dwóch odmianach, to: perska zira ( żółtawe nasienia, aromatyczne) i kirmanska zira (czarna i ostro pachnie).
Najczęściej zirę stosują w kulinariach. Zwłaszcza przy przygotowaniu pilawu, czy potraw z mięsa. Dodają do pokarmu ją na ogół w mielonej postaci.
Również popularne jest stosowanie tego rodzaju przypraw przy konserwacji warzyw. Oprócz tego kumin ma mocne antybakteryjne właściwości i dlatego jego dodają do różnych mlecznych produktów.
W kuchniach narodów Turcji przyprawa zira to integralna część w potrawach z baraniną, marynowaną kapustą i bakłażanami. Na przykład w Uzbekistanie czarny kumin dodają do sałat, różnych zup i mącznych wyrobów.
Niektóre narody dodają kumin do herbaty. Przecież on ma bardzo dobry, tonizujący efekt. Użytek ziry sprzyja poprawie trawienia i zwiększeniu apetytu.
Również można stosować kumin zewnętrznie, ponieważ on ma antyseptyczne właściwości. Przy sińcach, wbijaniach i ukąszeniach robactw on sprzyja szybkiemu pozbyciu obrzęków.
Zwyczajnie, częściej całego zirę wykorzystują w składzie przypraw dla pilawu. Razem z papryką, kurkumą i berberysem ta potrawa narodowej kuchni Uzbekistanu nabywa prawdziwie czarowny smak. Zira w pilawie nadaje potrawie szczególną ostrość i wonny aromat, co upaja rozsądek. Przyprawa zira - to główna przyprawa dla pilawu, bez której ta potrawa nie wyjdzie taką, którą ona powinna być. Tą przyprawę można dodać praktycznie do dowolnego mięsa, żeby nadać jemu szczególny tren aromatu i unikalny smak.
Stosowanie ziry będzie również udanym dla przygotowania szaszłyków na przyrodzie. Przecież ona zdolna nadać mięsu pewnego wyraźnego "wschodniego" smaku i aromatu, który przy przygotowaniu mięsa na świeżym powietrzu znacznie potężnieje.
Jeśli na dworze jest gorąco i chce się zjeść czegoś lekkiego, to lepszą decyzją będzie dodać kumin do tankowania dla sałaty, alboż dodać jego do herbaty dla odświeżającego i tonizującego efektu.
Zira – stosowanie w kulinariach

Zwyczajnie, najbardziej rozpowszechnione jest stosowanie ziry w kulinariach. Dodają jej, jak było opowiedziane powyżej, praktycznie do wszystkich potraw: do zup, do sałat, do rozmaitych sosów, a zwłaszcza do pilawu i dowolnych rodzajów mięsa.
Oprócz nasienia w kuchni, szeroko wykorzystują ten rodzaj przypraw w proszku, dodając według smaku do dowolnej potrawy. Przyprawa zdolna nabywać szczególny orzechowy zapach przy obsmażeniu. Nierzadko kumin dodają w skład suchych korzennych mieszanek, takich na przykład jak "carry". Na Wschodzie kumin obowiązkowo kładą do mącznego pieczywa i piekarniczych wyrobów.