Warzywne zupy na odchudzanie – przepisy

warzywne zupy na odchudzanie przepisy

Są różne przepisy warzywnych zup dla diety, które nie są kaloryczne, lecz przy tym one dobrze zaspokoją głód. Przygotować je można z różnych warzyw, unikając ziemniaka. Różna natka i przyprawy zrobią potrawę smaczną i aromatyczną.

Jak przygotować warzywną cebulową zupę na odchudzanie?

Taką pierwszą potrawę jeszcze nazywają bońską zupą. Różnorodność warzyw czyni potrawę oryginalną na smak.

Składniki:

  • cebula – 5 szt.;
  • kapusta – 1 kg;
  • marchewka – 3 szt.;
  • seler – 3 badyle;
  • pomidory – 6 szt.;
  • pieprz – 3 szt.;
  • pietruszka, sól i przyprawy.

Przygotowanie

Żeby zrobić warzywną zupę na odchudzania, najpierw pokrojoną kostką cebulę obsmażcie na rozgrzanym oleju. Z pomidorów zdejmijcie skórkę, opuściwszy je do wrzątku. Marchew i pieprz oczyścicie, a potem wszystkie warzywa pokrójcie kostkami niewielkiego rozmiaru. Odprawcie je do rondla napełnionego wodą i postawcie na płytę. Na dużym ogniu zagotujecie i ugotujecie w ciągu 10 minut, a potem ogień obniżcie i przedłużajcie przygotować do miękkości. W końcu gotowania pokładziecie sól i ulubione przyprawy.

Warzywna zupa na odchudzanie z selerem

Jest dużo różnych wariantów przygotowania potrawy z selerem, a my proponujemy niezwykły wariant z szałwią.

Składniki:

  • badyl selera – 7 szt.;
  • rozdrobniona szałwia – 1 st. łyżka;
  • olej – 2 st. łyżki;
  • nietłusty kurzy bulion – 600 g;
  • warzywne zupy na odchudzanie
  • por – 1 szt.;
  • bezsmarowe mleko – 300 g;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

Dla przygotowania warzywnej zupy na odchudzania według tego przepisu, należy kroić krążkami por i odprawić go do rondla, w którym najpierw rozgrzejcie olej. Obsmażajcie cebulę do miękkości, a potem pokładźcie szałwię i gaście jeszcze w ciągu 5 minut. Następny krok – dodajcie bulion, mleko, sól i pieprz. Gotujcie, zamknąwszy przykrywkę, na minimalnym ogniu w ciągu 15 minut. Na życzenie można w końcu rozdrobnić wszystko w blenderze, żeby otrzymać zupę-piure.

 
Powiązane artykuły:
Niskokaloryczne potrawy na odchudzanie z bardzo prostych produktów
Jeśli jest pragnienie pozbyć się zbędnej wagi, wtedy włączcie do swojego jadłospisu niskokaloryczne potrawy. W tym artykule potraficie znaleźć przykład dietetycznych potraw, dla przygotowania których są potrzebne proste produkty.
Kminek na odchudzanie – przepis
Kminek wykorzystują nie tylko w kuchni, ale i medycynie. On słynie swoim efektem, uwarunkowanym wchodzącymi do składu substancjami. Na podstawie kminku przygotowują przeróżne wywary, napary i napoje, dla konsumpcji ich.
Kolacja dla tych, którzy chudną
Jak wiadomo dla tych, kto zamierza zrzucić zbędne kilogramy, bardzo ważna jest poprawnie złożona racja, a zwłaszcza ważne ostatnie jedzenie - kolacja. Nasz artykuł opowie o tym, co najlepiej jeść wieczorem, żeby nie zwalniać procesu odchudzania.
Jak zaparzyć grykę na odchudzanie?
O popularności gryczanego grysiku wśród tych kto chudnie wiadomo wielu z nas. Nasz artykuł opowie o tym, jak poprawnie zaparzać grykę na odchudzanie, w tym i z dodaniem drugiego, niemniej pożytecznego produktu - kefiru.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty