Witamina PP w produktach spożywczych - witamina B3 1612
Witamina PP, inaczej Witamina B3, niacyna (kwas nikotynowy) - bardzo ważny element, który powinien być dostarczany do organizmu aby zabezpieczyć rozumowe i fizyczne zdrowie. Odnaleźć owy witamin jest dosyć prosto, wszystkie produkty zawierające witaminę B, obowiązkowo zawierają witaminę PP.
Jej funkcja jest bardzo ważna dla organizmu: PP potrzebna dla normalnego funkcjonowania układu nerwowego, dla pięknej i zdrowej cery, ważna dla układu żołądkowo – pokarmowego.Największa jej ilość znajduje się w następujących produktach spożywczych:
- Mięso, drób, ryba. Do owej grupy należą nie tylko baranina i wołowina, ale i mięso indyka, drobiu, różne rodzaje ryby (zwłaszcza tuńczyk, który jest bogaty w witaminy).
- Duża ilość witaminy PP znajduje się w wątrobie i nerkach. Jeśli chociażby raz w tygodniu spożywać owe produkty spożywcze, to po upływie czasu zauważysz jak zmieni się twoje samopoczucie.
- Pokarm białkowy pochodzenia roślinnego. Mikroelementy i witaminy owej grupy są bardzo różnorodne, PP również jest zawarty w wystarczająco dużej ilości. Owy witamin znajduje się w fasolce, bobach, grochu, soczewicy, grzybach, soi.
- Zboża odnoszą się do produktów, w których znajduje się duża ilość witaminy PP. Na pierwszym miejscu produkt, w którym znajduje się ogromna ilość witamin i mikroelementów: pszenica skiełkowana. Owy cudowny produkt, pomimo tego, że jest źródłem wielu witamin, również zawiera witaminę PP.
Jeśli będziesz po prostu spożywać kaszę gryczaną, jęczmienną i inne rodzaje kaszy, uzupełnisz w taki sposób zapasy kwasu nikotynowego w organizmie.
Produkty, zawierające witaminę PP nie są egzotyczne, rzadkie czy drogie, więc każdy może otrzymywać potrzebną dawkę witaminy wraz z pokarmem. Jeśli chcesz natomiast otrzymywać witaminę w postaci dodatków, to bardzo dużo witaminy PP jest w drożdżach piwnych.