Witaminy w owocach i warzywach - źródło zdrowia, witalności i młodości

witaminy w owocach i warzywach

Każdy z nas nieraz słyszał, że warzywa i owoce są najbardziej pożyteczne. Zwłaszcza, kiedy chodzi nie o sezonowe przyjmowanie owoców (przecież latem wiele osób z ogromnym zadowoleniem i uczuciem sytości przechodzą na trzymiesięczną arbuzową i owocową dietę), a o ich uświadomionym podjadaniu wtedy, kiedy najbardziej chce się "ziemniaków z mięsem". Dlatego, żeby zrozumieć znaczenie rozmaitości „zielonego” jadłospisu dla naszego organizmu, należy wyraźnie i jasno wyznaczyć jakie witaminy występują w owocach i warzywach.

Czym bogate?
  • błonnik;
  • woda;
  • fitoncydy;
  • sole mineralne;
  • olejki eteryczne;
  • witaminy.

Właśnie o tym ostatnim składniku i opowiemy dokładniej.

Jakie witaminy występują w owocach?

Wielu ludziom, byłoby o wiele przyjemniej korzystać ze źródła witamin w owocach. Jeśli jednak w owocach jest na ogół więcej witaminy С niż w warzywach, to we wszystkich innych pożytecznych substancjach przewaga jest za warzywami. Poza tym w owocach jest dużo cukru, a cukier podsyca apetyt.

Najbardziej bogate w witaminy owoce:

  • kiwi – A, PP, B1, B2, B6, B12;
  • truskawki – A, Е, Z, В9;
  • jeżyny – Z, A, K, В1, В2, РР;
  • porzeczki czarne – Z, W, Е, K, A, Е, D;
  • dzika róża – W, В1, В2, РР, Z;
  • rokitnik – Z, В1, В2, В6, РР, K, Р, Е;
  • pomarańcze – Z, В5, В6, В9, Е, Н;
  • ananas – В1, В5, В6, Z, Е, РР.

Należy pogodzić się z tym, że witaminy w warzywach to integralna część naszego pokarmu, której nie sposób uzupełnić ani owocami, ani suplementami diety.

Oprócz witamin, właściwością warzyw jest to, że trafiając do żołądka i utleniając się, podwyższają one poziom alkaliczności żołądka, czym sprzyjają trawieniu. Toteż najlepszy dodatek do "ciężkiego pokarmu" – warzywa.

Najbardziej bogate w witaminy warzywa:

  • marchew – prowitamina A, Е, Z, В1, В2, В9, РР;
  • koper – A, В2, В5, В6, В9, Z, РР, Е;
  • papryka – A, В1, В2, В5, В6, В9, Z, Е, РР, K.
Witaminy w owocach:
  • pietruszka – prowitamina A, Z, Е, В1, В2, В9, РР;
  • witaminy w owocach i warzywach
  • szpinak – Е, Z, РР, В1, В2, В9;
  • rzodkiewka – prowitamina A, В4, В9, Z, K, В5, В1, В2, В3;
  • burak – В9, В5, В1, Z, РР, Е.

Do czego są potrzebne witaminy?

Każda witamina ma swoją rolę w organizmie, a w każdym owocu i warzywie jest cały zestaw witamin w tej lub innej ilości. Nie ma „monowitaminowych” owoców. Dlatego, jest bardzo ważnie spożywać codziennie różny zestaw warzyw i owoców, ponieważ jedząc dziennie kilogram pomarańczy nie uzyskacie tej ilości witaminy A jaka jest w hurmie, a jedząc dziennie tylko hurmę nie spodziewajcie się, że unikniecie deficytu witaminy С i wapnia.

 
Powiązane artykuły:
Witamina PP w produktach spożywczych - witamina B3 1612
Witamina РР, co mieści się w mięsie, ptaku, roślinnym białku, jest niezastąpiona dla zdrowia człowieka. Wzorowe dobowe zapotrzebowanie w tej witaminie składa 15-20 mg, a jego brak negatywnie odznacza się na stanie włosów, skóry i układu pokarmowego.
Czym jest pożyteczna cytryna - właściwości lecznicze i wartości odżywcze
Wszyscy bardzo dobrze jesteśmy zorientowani w pożytecznych właściwościach cytryny dla profilaktyki przeziębienia. W tym artykule opowiemy o korzyściach tego owocu przy odchudzaniu i o pożytecznych substancjach, którymi ona słynie.
Gdzie występuje witamina А - zatosowanie i znaczenie
Witamina А jest ważna dla prawidłowej pracy wszystkich systemów i organów naszego organizmu. Ten artykuł opowie, do czego doprowadza brak tej witaminy i jakimi sposobami można wypełnić jej brak.
Sok cytrynowy - korzyść i szkoda
Korzyść i szkoda z soku cytrynowego bardzo często zależy od ilości jego spożycia i stanu zdrowia, a mianowicie stanu organów układu pokarmowego. Dokładniej o korzyściach i przestrogach przyjmowania soku z cytryny, opowie nasz artykuł.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty