Wybieramy najlepsze mięso na stek

mięso na stek

Dziś opowiemy o tym, jakie mięso nadaje się na stek i odsłonimy tajemnicę, która pomoże wybrać najlepsze mięso na stek. Sukces przygotowania smacznego dania kryje się w tym, że trzeba umieć wybrać poprawny i jakościowy surowiec.

Jakie mięso nadaje się na stek?

Zgodnie z klasycznym wariantem do przygotowania steku wykorzystuje się wołowinę, jednak danie można również przygotować z wieprzowiny, drobiu, baraniny. Steki z wieprzowiny najlepiej przygotować z łopatki, biodra i szyi, do baranich można wykorzystać szyję i łopatkę. Do steków z drobiu wykorzystuje się biodro i goleń (podudzie).

Bardziej dokładnie porozmawiamy o surowcu na stek z wołowiny, ponieważ jest on najbardziej popularny i bardzo smaczny.

Jakie mięso nadaje się na stek z wołowiny?

Aby danie było smaczne, wybieramy najbardziej idealne części tuszy wołowej i w zależności od tego, jakie mięso wykorzystuje się do przygotowania dania, stek ma określoną nazwę. Przytoczymy podstawowe rodzaje steków, które najczęściej gotowane są przez kucharzy w restauracji:

  1. „Marmurkowy stek” lub „Ribaj” gotuje się z podłopatkowej części tuszy, która ma mnóstwo żyłek tłuszczowych. Im cieńsze i drobniejsze żyłki, tym stek jest smaczniejszy.
  2. Stek „T-bone” przewiduje wykorzystanie mięsa na T-podobnej kości, wykrawane na granicy krzyżowej i kręgosłupowej części tuszy. Takie mięso, zazwyczaj sprzedaje się już wykrojone.
  3. Stek strip loin gotują z krzyżowej części tuszy, jej cienkiej części. Ten stek ma najbardziej nasycony smak wołowiny i dlatego jest najpopularniejszy.
  4. Do steka „Tender loin” wykorzystuje się przekrojone wzdłuż włókien, okrągłe kawałki wołowiny bez kości.
  5. „Filet-mignon” gotują z delikatnej części środkowej polędwicy.z jakiego mięsa robią stek Przekrojony jest wzdłuż włókien i pokrojony na kawałki, należy go nieco rozbić rękojeścią noża lub ręką, ale nie tłuczkiem.

Gdy już wybrałeś mięso podczas zakupów na bazarze lub w sklepie, zwróć uwagę na jego kolor i świeżość. Im ciemniejszy produkt, tym starsze było zwierzę i tym twardsze będzie danie. Naciskamy na mięso, po tym jeszcze przez jakiś czas ma pozostać ślad i ma on znikać stopniowo. W wypadku, jeśli mięso jest sprężyste, stek nie będzie twardy. Jeśli odbitek wcale nie znika, to znaczy, że mięso jest nieświeże. Jeszcze jeden ważny moment. Żyłki tłuszczu powinny być obowiązkowo białe, a nie żółte lub kremowe. Żyłki w takim kolorze, charakterystyczne są dla baraniny.

 
Powiązane artykuły:
Jaki ryż jest potrzebny na pilaw - smaczna kuchnia orientalna
Przepisów pilawu istnieje kilka dziesiątek, które różnią się wyborem mięsa czy warzywnym składem. Jednak znawcy mówią, że najlepszy pilaw - sypki. Dlatego opowiemy, jak nie zgubić się w szerokim asortymencie ryżu i dobrać prawidłowy surowiec dla pewnego przepisu.
Jak wybrać dobre wino?
Dobre wino zrobi nawet zwyczajną rodzinną kolację malutkim wytwornym świętem. Lecz wino - napój trudny, a poprawnie wybrać jego - cała sztuka. Spodziewamy się, że nasze rady pomogą opanować wam jego osnowy.
Jak wybrać dobrego szampana?
Dla wielu z nas szampan stał się nieodmiennym atrybutem wszystkich odświętnych wydarzeń. Może być rzecz w tym, że rozpoczynamy Nowy rok, napełniając kielichy tym pienistym płynem, a jak się mówi "jak zaczniesz rok, tak go przejdziesz". Jednak wybór jakościowego napoju dla wielu z nas i tak zostaje problemem.
Jak wybrać oliwę z oliwe - porady, żeby kupić jakościowy produkt
U tych, kto śledzi za swoim zdrowiem i stara się poprawnie żywić , na kuchennej półce obowiązkowo znajdzie się oliwa, która tam nie przypada kurzem, a aktywnie wykorzystuje się przy przygotowaniu różnych potraw. Tylko z wyborem tego pożytecznego produktu nieciężko pomylić się.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty