Wybieramy poprawnie naczynia dla dzieci

Czasami niemożliwie nacieszyć si, patrząc na ten asortyment produkcji, który jest teraz w sklepach. Nasze babcie często porażają się temu, że "teraz, czego tylko nie ma". Więc tak i z naczyniem do karmienia dzieci - czego tylko nie wymyśliły, żeby urozmaicać i zrobić bezpiecznym i ciekawym proces karmienia. Porozmawiajmy dokładniej o zestawach naczynia dla dzieci.
Po co dziecku kubek?
Często zdarzają się takie sytuacje, kiedy dziecko je z jednego talerza z rodzicami. Ale to jest złe! Psychiatrzy i psycholodzy udowodnili, że dziecko, które ma swoje naczynia rośnie samowystarczalnym pewnym w sobie człowiekiem. Przez swoje pierwsze naczynie zaczyna formować się osobowość dziecka. No i oczywiście higiena! Od rodziców łatwo podchwycić jakąkolwiek "dorosłą" chorobę.
Jakie naczynia wybrać?
Tylko wysokiej jakości, trwałe i bezpieczne! Wszystko inne zależy od interesów dziecka. Teraz w sprzedaży jest naczynie z obrazami bajecznych bohaterów, podpisami do przedmiotów (nawet na dwóch językach) i jeszcze wiele wszystkiego ciekawego. Kupując naczynia dla dziecka, oddaj przewagę specjalistycznym oddziałom. Tak mniejsze ryzyko, że kupisz towar niskiej jakości. Zwróć uwagę na znaki - naczynie powinno być takie samo, jak przedstawiono na opakowywaniu.
Materiał dla dziecięcego naczynia
Ponieważ my jesteśmy za bezpiecznym dziecięcym naczyniem to warto więcej dowiedzieć się na temat materiałów z których jest ono produkowane.
Naczynia z porcelany dla dzieci
Porcelana ma dużo zalet. We współczesnej obróbce jest bardzo mocna i co ważnie – jest ekologicznie bezpieczna. Czasami naczynia z porcelany robią odporne na temperaturę, wtedy można wykorzystać je w kuchence mikrofalowej. Jedzenie w takim naczyniu stygnie powoli, a jest to bardzo wygodne, przecież czasami karmienie dziecka zajmuje do pół godziny.
Naczynia z porcelany nie mają ograniczeń po terminach użycia. Lecz dzieciom do trzech lat nie warto uczyć się jeść samodzielnie z takiego naczynia.
Naczynia ceramiczne dla dzieci
Również jak i naczynia z porcelany, naczynia ceramiczne nie podchodzą maluchom do trzech lat. Ale natomiast są silniejsi za poprzedni rodzaj naczynia i dużej zachowują ciepło. Główna wada ceramicznych wyrobów – niedługowieczność. Przy pojawieniu się pęknięcia (drapnięcia, wgłębienia) na wewnętrznej powierzchni talerza należy go natychmiast wyrzucić. Przecież nie chcesz karmić dzieciaka jedzeniem z gliną?
Szklane naczynia dla dzieci
Nabierają popularność naczynia z odpornego na uderzenia szkła. Ich twórcy obiecują ekologiczne bezpieczeństwo i trwałość. Takie szkło jest bardzo trudno rozbić. Lecz jeśli dziecku to jednak udało się, to rozbity przedmiot podziela się na drobne ,nieostre fragmenty.
Takim naczyniem można korzystać jak dla rozgrzewania pokarmu w kuchence mikrofalowej i piecyku, tak i dla zamrażania produktów w zamrażarce.
Również takie wyroby są dobrej wytrzymałości - na naczyniu nie pojawiają się wyszczerbienia. Długo zachowuje się ciepło jedzenia. A jaskrawe rysunki są naniesione tak jakościowo, że nie ścierają się nawet po myciu w zmywarce.
Plastikowe naczynia dla dzieci
Dobrze podchodzą po to, żeby uczyć się jeść samodzielnie, ponieważ zrobione z gatunkowych spożywczych plastików - lekkie, nietłukące. Ale niestety nie są bez wad. Plastik - to nienaturalny materiał! Również do głównych minusów można dodać i to, że ciepło w takim naczyniu nie utrzymuje się długo. Termin przydatności naczynia z plastiku też jest nieduży – maksymalnie 5 lat.
Niebezpieczne naczynia
I na koniec chce się uprzedzić o jeszcze jeden typ naczynia - to naczynia z melaminy, które są bardzo niebezpieczne dla dzieci i dorosłych. W takim naczyniu mieści się formaldehyd – silna trucizna, co prowokuje onkologiczne choroby i doprowadza do szeregu komplikacji (alergia, podrażnienia oczu, egzema, choroby wewnętrznych narządów, naruszenie układu odpornościowego). Aby rozpoznać takie naczynia zwróć uwagę na dno - tam zazwyczaj jest znaczek z napisem melamine.

W którym naczyniu gotować dziecku?
Aluminiowe naczynia - tanie i lekkie. Lecz gotować jedzenia w nich nie wolno. Przy nagrzewaniu wydzielają się kwas i alkalia, które rujnują aluminium. A potem on popada do naszego organizmu.
Naczynia ze stali nierdzewnej absolutnie nie nadają się do gotowania. Wcześniej w nich przechowywali zapasy wody i gotowali bieliznę. Na współczesnych kuchniach dla nich nie ma miejsca.
Dobrze podchodzą dla przygotowywania praktycznie wszystkich potraw żeliwne naczynia. Przy czym one są absolutnie nieszkodliwe i długowieczne, a jedzenie w nich wychodzi smaczniej niż w zwyczajnym rondlu.
I tyle przemądrzałości, które należy znać wybierając naczynia dla swojego dziecka.