Z jakim sokiem piją martini?

Martini - wino z charakterystycznym smakiem - jedna z marek wermutu znana w całym świecie, produkują go we Włoszech. Martini (i inne wermuty) - szczególny typ umocowanych win, co wyrabia się przez pełnego czy niepełnego grania brzeczki z dodaniem do wina naturalnych smakowych i aromatycznych komponentów, a także produktów co zawierają w sobie spirytus. Martini wypuszczają w trzech głównych odmianach, co różnią się według koloru : Rosso (czerwony), Bianco (biały), Rosato (różowy).Również Martini rozróżniają według kategorii suchości-twierdzy, zawartości cukru i aromatyzacji.
Jak i z czym lepiej pić martini?
Zazwyczaj Martini używają jak w jakości aperitifów (czyli napojów używanych przed jedzeniem), tak i didżestywów (napojów używanych podczas pokarmu). Martini w czystym wyglądzie można podawać do deserów, czerwony - tylko do czerwonego mięsa, tuńczyka czy deserów, biały i różowy - do dowolnych potraw. Do rybnych potraw więcej podchodzą suche gatunki (z mniejszą zawartością cukru). Również Martini wykorzystują dla ułożenia różnych cocktaili. W trakcie przygotowania cocktaili Martini mieszają z różnymi innymi niealkoholowymi i alkoholowymi napojami (dżin, wódka, rum, różne likiery, tonik i inne).
Czym rozcieńczają martini?
Martini - wino dosyć mocne (część czystego alkoholu składa 15-18%). Dla przygotowania odświeżających lekkich cocktaili na podstawie Martini (zwłaszcza do ciepłej pory roku) więcej podchodzą niealkoholowe napoje: wody gazowane i stołowe z neutralnym smakiem (sodowa na przykład), różny tonik z cytrusowymi i innymi owocowymi odcieniami smaku, a także naturalne soki owocowe (lepiej świeże).
Z jakim sokiem lepiej mieszać Martini?
Martini świetnie jednoczą się według smaku z niektórymi sokami owocowymi, na przykład z wiśniowym czy jabłkowym. Ponieważ Martini najpierw – wino z winogron, ten napój dobrze rozcieńczać światłymi winnymi sokami z białych europejskich gatunków winogrona z neutralnymi smakowymi właściwościami (na przykład Chardonnay, Riesling, Pino, Semillon, Sauvignon blanc). Zwłaszcza aromatyczne ciekawe cocktaile mogą składać się z soku winogron białych, czy różowych muszkatołowych gatunków.

Przyjemne orzeźwiające i odświeżające cocktaile na podstawie Martini można przygotować wykorzystując świeże cytrusowe soki (cytryna, lima, grejpfrut, pomarańcza, mandarynka i inne). Cocktaile z Martini z sokami kiwi i ananasa również mają bardzo ciekawe smaki.
Jak rozcieńczać martini sokiem?
Diabetolodzy w zasadzie nie doradzają pić nierozcieńczone soki, ponieważ one mogą zbyt agresywnie wpływać na błonę śluzową żołądka (zwłaszcza cytrusowe i inne kwaśne soki). Wychodząc z tego, rozcieńczając Martini sokami nieźle dodawać do cocktailu stołową niegazowaną (czy słabogazowaną) wodę czy tonik w ilości chociażby 1/4 część od ogólnej objętości. I jeszcze jeden ważny moment: w cocktailu smak soków i innych dokładek nie musi przerywać smaku Martini, a tylko modyfikować i uzupełniać go.