Zadziwiająco pyszna czekoladowa kiełbaska do herbaty
Dziwne, ale z prostych składników bardzo często wychodzą najsmaczniejsze smakołyki. Nasze mamy i babcie korzystały z tej reguły i cieszyły nas w dzieciństwie znajomą czekoladową kiełbaską.
Postanowiliśmy przypomnieć wam o tym prostym, ale szalenie smacznym deserze.
Będą wam potrzebne:
- 600g herbatników;
- 3 łyżki kakao;
- 150 ml mleka;
- 200g masła;
- 8 łyżek cukru.
Przygotowanie:
- Rozdrabniamy herbatniki na duże okruchy (można wykorzystać maszynkę do mięsa lub blender).
- Mieszamy kakao z cukrem.
- Na powolnym ogniu rozpuszczamy masło z mlekiem, kakao i cukrem. Trzymamy na ogniu, aż cukier w całości nie rozpuści się i masa nie stanie się gładką, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Wymieszamy herbatniki z płynną mieszanką do utworzenia gęstej masy.
- Z otrzymanego ciasta zwijamy trzy kiełbaski i zawijamy je do spożywczej folii.
- Kładziemy kiełbaski do zamrażarki do całkowitego zastygania (blisko 3 godziny).
Kiedy kiełbaska wystygnie, kroimy ją w plasterki i jemy z herbatą!