Zamrażanie
Nasycony aromat i smak świeżego kopru dziwnym sposobem jednoczy się prawie ze wszystkimi potrawami. Istnieje niemało sposobów zamrażania rośliny z zachowaniem pożytecznych właściwości. Rozpatrzymy pewne z nich.
Kalafior jest bogaty białkiem, również w nim mieszczą się dużo mineralnych soli, koniecznych naszemu organizmowi. Z niego można zrobić mnóstwo ciekawych i smacznych potraw. I teraz opowiemy jak go poprawnie zamrozić i zachować na zimę.
Malina – pożyteczna i smaczna jagoda, z której stwarzają mnóstwo potraw: pierogi, kompoty, kisiele, konfitury i dżemy, a także inne desery. A żeby zachować jagodę na zimę stosują wstrząsowe zamrażanie. O tym porozmawiamy w artykule.
Pomidory – niezastąpiony komponent dla przygotowania wielu potraw. Dobrze kiedy świeże pomidory zawsze są pod ręką. Lecz częściej ogółem w zimie należy wykorzystać pomidorową pastę, co znacznie zniekształca końcowy smak potraw.
Latem bardzo dużo pożytecznej natki, którą chce się zachować do zimy tak, żeby ona nie utraciła swoje cenne jakości. Lepszy sposób – zamrażanie. Wam teraz opowiemy, jak poprawnie zamrozić szpinak – jedną z najbardziej pożytecznych traw.
Jak poprawnie zamrozić mięso? Ile można zachowywać taki produkt? Czy można jego zamrozić powtórnie? Te pytania stawia wiele gospodyń, a toż rozstrzygnęliśmy dać na nie odpowiedzi. Czytajcie o nich w tym artykule.
Jak przyjemnie w zimie posypać przed chwilą ugotowany ziemniak świeżym koprem, czy przygotować zupę z wonną pietruszką. Dlatego należy latem zatroszczyć się i zaopatrzyć w natkę na zimę.
Już dawno udowodniono, że przy prawidłowym zamrażaniu i przechowywaniu warzywa, owoce i natka zachowują maksymalną ilość pożytecznych substancji i właściwości. W naszym artykule opowiemy, jak poprawnie zamrozić szczaw.
Zamrożone warzywa i owoce – to bardzo wygodnie. Można po prostu wyjąć potrzebne składniki z zamrażalnika i przygotować dowolną potrawę. Toteż odpowiedź na pytanie - jak zmrozić warzywa, na pewno będzie ciekawe poznać wielu kobietom.
Jabłko – najpopularniejszy i najbardziej pożyteczny owoc w naszym kraju. Toż jabłka wykorzystują w wielu przepisach. Jeśli nie ma możliwości dostać świeżych jabłek w zimie, to można je zmrozić! O regułach zamrażania jabłek porozmawiamy dalej.
Zielony groszek zachowuje w sobie mnóstwo pożytecznych substancji, koniecznych dla organizmu człowieka. On służy składowej warzywnych zup, nadając im oryginalnego smaku. Ponieważ sezon dla zielonego groszku jest krótki, proponujemy go zamrozić.
Zamrożona truskawka ze sklepu ma słabo wyraźny smak i zawyżoną cenę, poza tym, przy jej hodowli wykorzystuje się szkodliwe chemikalia. Lepsze wyjście – to zaopatrzyć się na zimę w całą świeżą jagodę czy pod postacią musu w domowych warunkach.