Zamrażanie warzyw w domowych warunkach

zamrażanie warzyw w domowych warunkach

Zamrażanie warzyw w domowych warunkach – wspaniały sposób aby otrzymać w zimie masę składników odżywczych i witamin. Podczas zamrażania jakąś część witamin zwyczajnie się traci, ale pożyteczne substancje, które pozostały, to znacznie więcej niż na przykład w warzywach marynowanych czy konfiturach.

Domowe zamrażanie warzyw stało się możliwe dzięki rozpowszechnieniu współczesnych zamrażalników, co zapobiega przekształceniu produktów na dzwonki lodu.

Jak poprawnie zamrażać warzywa?

Zamrażają wszystko: natkę, kabaczki, pieprz, kukurydzę, kapustę, groszek, malinę, wiśnię, i tak dalej. Nie nadają się do zamrażania tylko absolutnie wodniste owoce, takie jak arbuz i niektóre rodzaje sałatek. Żeby warzywa i owoce nie przekształciły się na lodowatą kaszę, należy trzymać się głównych reguł opisujących jak poprawnie zamrażać warzywa.

Do zamrażania nadają się tylko całe warzywa i jagody, bez uszkodzeń skórki.

Przed zamrażaniem produkty obowiązkowo dokładnie myje się i suszy, usuwa całe nasienie i pestki. I tak pieprz kroimy, oczyszczamy z nasion i kroimy na kostki czy kawałki. Wyjątek stanowią jagody. Na przykład wiśnię myje się, suszy i zamraża się w nieuszkodzonym stanie. Jeśli z wiśni wyciągnąć pestki, ona utraci swoją prężnię i po zamrażaniu jagody zlepią się.

Niektóre warzywa poddają blanszowaniu, czyli przegotowują je w ciągu kilku minut. Przegotowanie zabija mikroby i substancje sprzyjające utlenieniu. Po tym warzywa dłużej się zachowują.

Zamrożone warzywa i owoce nie psują się w ciągu 12 miesięcy, jeśli zachowywać je przy temperaturze nie poniżej – 18ºC i blisko trzech miesięcy przy wyższej temperaturze.

Rodzaje zamrażania

Główne przepisy zamrażania warzyw dopuszczają dwa warianty: suche zamrażanie i wstrząsowe.

Wstrząsowe zamrażanie warzyw, dopuszcza szybkie zamrażanie umytych i wysuszonych warzyw: woda, która mieści się w płodach przy szybkim zamrażaniu nie zdąża utworzyć dużych kryształów, strukturalne kraty komórek warzyw nie nadwerężają się i po rozmrażaniu zachowują one swoją formę i kolor, a także do 90% witamin. Wysuszone warzywa wkłada się do opakowań i umieszcza w zamrażalniku. Wstrząsowe zamrażanie można przeprowadzić w domu, za pomocą zwyczajnej zamrażającej strefy i funkcji "szybkie zamrażanie", które jest w większości współczesnych chłodniczych urządzeń.

Suche zamrażanie warzyw odbywa odwrotnie: najpierw umyte i oczyszczone warzywa rozmieszczone równą cienką warstwą na desce, którą umieszcza się w zamrażalniku. Jak warzywa zamarzną, zsypują je potem do niewielkich opakowań. Wygodnie w ten sposób zamrażać zwłaszcza jagody. Czasami, pod suchym zamrażaniem rozumie się funkcję lodówki no frost, ponieważ właśnie ona zabezpiecza zamrażanie od gromadzenia wilgoci, czyli bez tworzenia lodu. Całkiem nie nadaje się do wstrząsowego i suchego zamrażania arbuz i sałata: przez dużą ilość wody, zachowanie tych produktów bez marynowania jest niemożliwe.

Jakie warzywa najwygodniej zamrozić na zimę?

Po pierwsze pomidory: one nadają się do przygotowania ulubionego przez wielu barszczu.

suche zamrażanie warzyw

Po drugie pieprz: jeśli jego nie rozkroić, w zimie można przygotować faszerowane pieprze ze smacznych, pełnych witamin produktów. Niektóre gospodynie preferują zawczasu nafaszerować pieprz i zamrażać go w gotowym stanie.

Po trzecie ogórki – konieczny atrybut dowolnej sałatki. W zimie sałatka z letnich warzyw, które zachowały soczysty smak jest bardzo pożyteczna. Natka, to nie warzywo, ale także świetnie podchodzi do zamrażania. Przygotować w zimie tradycyjne potrawy z natką? Łatwo, jeśli zawczasu zaopatrzyć się na zimę. Wystarczy wypłukać i osuszyć natkę, drobno ją pokroić i przesypać do opakowania.

 
Powiązane artykuły:
Jak poprawnie zamrozić szczaw na zimę?
Już dawno udowodniono, że przy prawidłowym zamrażaniu i przechowywaniu warzywa, owoce i natka zachowują maksymalną ilość pożytecznych substancji i właściwości. W naszym artykule opowiemy, jak poprawnie zamrozić szczaw.
Jak zamrozić natkę na zimę?
Jak przyjemnie w zimie posypać przed chwilą ugotowany ziemniak świeżym koprem, czy przygotować zupę z wonną pietruszką. Dlatego należy latem zatroszczyć się i zaopatrzyć w natkę na zimę.
Zamrożone mięso, czyli sposoby i czas zamrażania
Jak poprawnie zamrozić mięso? Ile można zachowywać taki produkt? Czy można jego zamrozić powtórnie? Te pytania stawia wiele gospodyń, a toż rozstrzygnęliśmy dać na nie odpowiedzi. Czytajcie o nich w tym artykule.
Zamrożony szpinak – smak lata na talerzu
Latem bardzo dużo pożytecznej natki, którą chce się zachować do zimy tak, żeby ona nie utraciła swoje cenne jakości. Lepszy sposób – zamrażanie. Wam teraz opowiemy, jak poprawnie zamrozić szpinak – jedną z najbardziej pożytecznych traw.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty