Zamrożone mięso, czyli sposoby i czas zamrażania

zamrożone mięso

Zamrażalnik – to świetne urządzenie, które pozwala każdemu z nas w domowych warunkach na długi czas zrobić zapas i zachować dowolne produkty: jagody, owoce, warzywa, mięso i inne. Lecz czy wszyscy wiedzą, jak zamrozić mięso? Właśnie o tym teraz opowiemy!

Dowolne świeże mięso ma 3 główne stany: oziębione, parzyste i zamrożone. Zorientujmy się, jak poprawnie zamrozić mięso?

Jak poprawnie zamrozić mięso?

Zwyczajnie, najlepszy i efektywny sposób zamrażania – jest przemysłowy. Momentalne zamrażanie w przemysłowych warunkach nie daje pojawiać się kryształom lodu, które zdolne zburzyć komórkę mięsa.

Drugi sposób – domowy, który praktykuje większość gospodyń domowych w krajach. Zwyczajnie, domowa lodówka całkiem nie jest podobna do przemysłowych chłodniczych ustawień. Lecz przy prawidłowym domowym zamrażaniu też można dosięgnąć optymalnego zachowania pożytecznych składników odżywczych w produkcie. Wiele osób często stawiają pytanie - a czy można powtórnie zamrażać mięso? Najważniejsze pamiętajcie, że powtórnie zamrażać mięsa nie wolno! W nim nie zostaje prawie nic pożytecznego – jedne spożywcze włókna.

Jeszcze jeden malutki sekret polega na tym, żeby nie zamrażać mięsa dużym kawałkiem. Dlaczego? I ponieważ przy domowym zamrażaniu dużego kawałka najpierw zamrażają się jego kraje, potem średnia część, a tylko potem centrum. Więc, rujnuje się jego komórkowa struktura.

Najpoprawniej rozkroić mięso na niewielkie kawałeczki, każdego pokłaść do oddzielnego polietylenowego pakietu, czy plastikowego kontenera. Po to, żeby mięso zachowywało się poprawnie należy pokłaść jego bliżej do centrum zamrażalnika.

Ile można zachowywać mięso w zamrażalniku?

Każdy rodzaj mięsa zachowuje się rozmaicie. Na przykład wołowina, wieprzowina i cielęcina przy prawidłowym zamrażaniu mogą leżeć w zamrażalniku około pół roku, mięsny farsz – do 3 miesięcy, ptak – 2 miesiące.

Teraz podsumujmy wszystko wyżej powiedziane:

  1. Najlepiej kupować oziębione mięso w niewielkiej ilości,jak zamrozić mięso koniecznie dla przygotowania jednej potrawy.
  2. Kupować koniecznie tylko to mięso, które jest zamrożone przemysłowym sposobem i spakowane porcjami.
  3. Zawracajcie mięso do pakietu, czy kładźcie do kontenera, śledźcie, żeby w opakowywaniu pozostało jak najmniej powietrza.
  4. Jeśli mięso jednak należy zmrozić w domy, to najpierw rozdzielcie jego na niewielkie porcje.

I nie zapomnijcie – ponowne zamrażanie mięsa jest zabronione nawet producentom, a o produkcie zamrożonym domowym sposobem, nawet powiedzieć nie ma prawie nic.

 
Powiązane artykuły:
Zamrożony szpinak – smak lata na talerzu
Latem bardzo dużo pożytecznej natki, którą chce się zachować do zimy tak, żeby ona nie utraciła swoje cenne jakości. Lepszy sposób – zamrażanie. Wam teraz opowiemy, jak poprawnie zamrozić szpinak – jedną z najbardziej pożytecznych traw.
Jak zamrozić pomidory na zimę?
Pomidory – niezastąpiony komponent dla przygotowania wielu potraw. Dobrze kiedy świeże pomidory zawsze są pod ręką. Lecz częściej ogółem w zimie należy wykorzystać pomidorową pastę, co znacznie zniekształca końcowy smak potraw.
Jak łatwo i poprawnie zamrozić świeżą malinę?
Malina – pożyteczna i smaczna jagoda, z której stwarzają mnóstwo potraw: pierogi, kompoty, kisiele, konfitury i dżemy, a także inne desery. A żeby zachować jagodę na zimę stosują wstrząsowe zamrażanie. O tym porozmawiamy w artykule.
Jak poprawnie zamrozić świeży kalafior?
Kalafior jest bogaty białkiem, również w nim mieszczą się dużo mineralnych soli, koniecznych naszemu organizmowi. Z niego można zrobić mnóstwo ciekawych i smacznych potraw. I teraz opowiemy jak go poprawnie zamrozić i zachować na zimę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty