Zamrożony szpinak – smak lata na talerzu

zamrożony szpinak

Latem naszemu organizmowi należy zaopatrywać się siłami i energią dla tego, żeby choroby szły obok nas, a dobry humor był obecny zawsze. Ogrodowe dary gorącej pory roku zawiera w swoim składzie dużą ilość witamin i pożytecznych minerałów. Toż warto serio zamyślić się nad tym, żeby w zimie na waszym stole były obecne potrawy, głównym składnikiem których zgłasza się zamrożony szpinak. W nim mieści się duża ilość witaminy A, В6, C, D, magnezu, żelaza i kwasu foliowego.

Jak przygotować?

Składniki:

  • świeży szpinak – w nieograniczonej ilości.

Przygotowanie

Przed tym jak zmrozić szpinak na zimę, rzetelnie wyszorujcie go i obetnijcie grube nóżki. Potem pokrójcie przygotowaną natkę na drobne prążki szerokością w 1 cm. Dalej należy narąbać szpinak, zalać wrzątkiem i zostawić ściekać do durszlaku. Potem jak ostatecznie płyn pójdzie – ulokujecie naczynie z przygotowanymi liśćmi na pewien czas do lodówki. A potem rozsortujcie witaminowe robienie zapasów do polietylenowych torb, czy plastikowego naczynia niewielkich rozmiarów i ulokujcie do zamrażalnika.

Lecz nawet w takim prostym pytaniu, jak poprawnie zamrozić szpinak, można dopuścić duże błędy, które zrobią z tego witaminowego produktu daremną trawę. Kaloryczność zamrożonego szpinaku jest dosyć niska przez to, że główną składową tego produktu jest woda (blisko 90%).

Po wszystkich dokonanych letnich procedurach, według zadanego powyżej algorytmu, warto teraz pomyśleć o przyjemnym momencie – przygotowaniu zamrożonego szpinaku. Możecie zdziwić swoją rodzinę tamtym, że liście zamrożonego szpinaku często wykorzystują dla barszczu zielonego, w zamian szczawiu, do zup, zapiekanki i nawet dla wzbogacenia smakowych właściwości mięsa pod postacią sosów.

Jak widzicie szpinak można zamrażać latem, kiedy naokoło tyle całego smacznego i pożytecznego, a w zimie wyciągać z zamrażalnika całe źródło witamin i koniecznych substancji dla organizmu.

 
Powiązane artykuły:
Jak zamrozić pomidory na zimę?
Pomidory – niezastąpiony komponent dla przygotowania wielu potraw. Dobrze kiedy świeże pomidory zawsze są pod ręką. Lecz częściej ogółem w zimie należy wykorzystać pomidorową pastę, co znacznie zniekształca końcowy smak potraw.
Jak łatwo i poprawnie zamrozić świeżą malinę?
Malina – pożyteczna i smaczna jagoda, z której stwarzają mnóstwo potraw: pierogi, kompoty, kisiele, konfitury i dżemy, a także inne desery. A żeby zachować jagodę na zimę stosują wstrząsowe zamrażanie. O tym porozmawiamy w artykule.
Jak poprawnie zamrozić świeży kalafior?
Kalafior jest bogaty białkiem, również w nim mieszczą się dużo mineralnych soli, koniecznych naszemu organizmowi. Z niego można zrobić mnóstwo ciekawych i smacznych potraw. I teraz opowiemy jak go poprawnie zamrozić i zachować na zimę.
Jak zamrozić koper na zimę?
Nasycony aromat i smak świeżego kopru dziwnym sposobem jednoczy się prawie ze wszystkimi potrawami. Istnieje niemało sposobów zamrażania rośliny z zachowaniem pożytecznych właściwości. Rozpatrzymy pewne z nich.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty