Zamrożony szpinak – smak lata na talerzu
Latem naszemu organizmowi należy zaopatrywać się siłami i energią dla tego, żeby choroby szły obok nas, a dobry humor był obecny zawsze. Ogrodowe dary gorącej pory roku zawiera w swoim składzie dużą ilość witamin i pożytecznych minerałów. Toż warto serio zamyślić się nad tym, żeby w zimie na waszym stole były obecne potrawy, głównym składnikiem których zgłasza się zamrożony szpinak. W nim mieści się duża ilość witaminy A, В6, C, D, magnezu, żelaza i kwasu foliowego.
Jak przygotować?Składniki:
- świeży szpinak – w nieograniczonej ilości.
Przygotowanie
Przed tym jak zmrozić szpinak na zimę, rzetelnie wyszorujcie go i obetnijcie grube nóżki. Potem pokrójcie przygotowaną natkę na drobne prążki szerokością w 1 cm. Dalej należy narąbać szpinak, zalać wrzątkiem i zostawić ściekać do durszlaku. Potem jak ostatecznie płyn pójdzie – ulokujecie naczynie z przygotowanymi liśćmi na pewien czas do lodówki. A potem rozsortujcie witaminowe robienie zapasów do polietylenowych torb, czy plastikowego naczynia niewielkich rozmiarów i ulokujcie do zamrażalnika.
Lecz nawet w takim prostym pytaniu, jak poprawnie zamrozić szpinak, można dopuścić duże błędy, które zrobią z tego witaminowego produktu daremną trawę. Kaloryczność zamrożonego szpinaku jest dosyć niska przez to, że główną składową tego produktu jest woda (blisko 90%).
Po wszystkich dokonanych letnich procedurach, według zadanego powyżej algorytmu, warto teraz pomyśleć o przyjemnym momencie – przygotowaniu zamrożonego szpinaku. Możecie zdziwić swoją rodzinę tamtym, że liście zamrożonego szpinaku często wykorzystują dla barszczu zielonego, w zamian szczawiu, do zup, zapiekanki i nawet dla wzbogacenia smakowych właściwości mięsa pod postacią sosów.
Jak widzicie szpinak można zamrażać latem, kiedy naokoło tyle całego smacznego i pożytecznego, a w zimie wyciągać z zamrażalnika całe źródło witamin i koniecznych substancji dla organizmu.