Zaparcia podczas karmienia piersią u mamy, czyli sposoby na niestrawność u młodej matki
Przestrzegając określonego rodzaju diety, często matki w czasie karmienia piersią mają do czynienia z zaparciem, które u nich pojawia się nagle. Powodów dla jego rozwoju może być wiele. Uwzględnimy to pytanie i porozmawiamy o tym, co robić karmiącej mamie przy pojawiających się u niej zaparciach.
Dlaczego pojawia się niestrawność i jak ją zidentyfikować?Częste wahania hormonalne, silne obciążenie psychiczne – to wszystko może być przyczyną rozwoju zaparcia u mam karmiących. Zazwyczaj o jego rozwoju świadczą następujące objawy:
- gwałtowny spadek częstości aktów defekacji – oddawania stolca (mniej niż 3 razy w tygodniu);
- twardy stolec;
- brak poczucia całkowitego opróżnienia jelit.
Często takiemu zjawisku towarzyszą wzdęcia, uczucie ciężkości w żołądku, ból w dolnej jego części, dyskomfort.
Jak leczyć zaparcia u mamy karmiącej?
Leczenie powinno być kompleksowe. Przede wszystkim należy zacząć od przestrzegania diety, zmiany stylu życia. Zazwyczaj zalecenia lekarzy dotyczą zwiększenia aktywności fizycznej.
Co dotyczy pytania, na czym powinna polegać dieta, jeżeli mama karmi noworodka, to dietetycy wskazują na konieczność zwiększenia ilości świeżych owoców, warzyw oraz ograniczenie tłustych pokarmów, a także produktów zawierających dużo białka.
Przy zaparciach u matek karmiących lekarze zalecają, aby wybierać odpowiednie produkty żywnościowe z uwzględnieniem następujących aspektów:
- wyeliminowanie produktów, zawierających tanin (kawa, herbata, sok z granatu, pigwowy, gruszkowy);
- wyeliminowanie pokarmów, zmniejszających perystaltykę jelit (budyń, ryż);
- wstrzymanie się od jedzenia produktów, które mogą podrażniać jelito cienkie (cebula, rzodkiewki, czosnek);
- rezygnacja ze spożywania pokarmów, które zwiększają wytwarzanie gazów (fasola, kapusta, miasto, chleb).
Ta dieta przy rozwoju zaparć nadaje się zarówno dla karmiącej matki, jak i dla noworodka. Przy tym lekarze zalecają włączenie do diety większej ilości produktów mlecznych (kefir, jogurt), zup-kremów, błonnika (warzywa, owoce, zboża).