Zapiekane jabłka z miodem

jabłka zapiekane z miodem i orzechami

Rekomendujemy rozkoszować się oszałamiająco smacznym i apetycznym deserem z jabłek, zapiekanych z miodem. Takie smakołyki urażą każdego harmonijnym smakowym bukietem, a przygotować ich jest absolutnie nieskomplikowanie, zwłaszcza jeśli pod ręką będą nasze przepisy.

Zapiekane w piecyku jabłka – przepis z miodem i cynamonem

Składniki:

  • jabłka wielkie – 2 szt.;
  • miód kwiatowy – 50 g;
  • woda gotowana – 40 ml;
  • cynamon – 2 szczypta;
  • cukier – 20 g.

Przygotowanie

Dla zapiekania można brać jabłka dowolnego gatunku rozmiarem dużych. Ich należy spłukać, obsuszyć i wycinać z boku szypułki rdzeń, przychwytując część wewnętrznego miąższu. Śledzimy o tej porze za tym, żeby nie zaszkodzić całości jabłuszka od spodu. Z góry oczyszczamy jabłuszka od skórki za pomocą noża, ściąwszy jej dwoma obrotami. W spodku mieszamy cukier i mielony cynamon i smarujemy otwarty miąższ jabłuszka. Rozlokowujemy wyroby w niewielkiej pojemności dla zapiekania i zakładamy do dołków jabłuszkowych miód. Nalewamy na dno trochę gotowanej wody i stawiamy smakołyki dla przygotowania do rozgrzanego do 205 stopni piecyku na dwadzieścia pięć-trzydzieści minut.

Jabłka zapiekane z serem, orzechami i miodem w multicookierze

Składniki:

  • jabłka wielkie – 5 szt.;
  • ser średniej zawartości tłuszczu – 195 g;
  • miód – 120 g;
  • cukier – 55 g;
  • cynamon – 10 g;
  • orzechy włoskie – 20 g;
  • konfitura malinowa – 30 g;
  • koniak – 30 ml.

Przygotowanie

Żeby zapiec jabłka z serem należy wziąć płody ze szczelnym miąższem. Idealnie podejdą owoce zimowych gatunków. Ich należy spłukać, ścinać "przykrywkę" i wycinać rdzeń razem z częścią miąższu, żeby wyszła jabłkowa "szklaneczka".

Dla nadzienia mieszamy ser z cukrem, malinową konfiturą i cynamonem, a także dodajemy do masy tłuczone orzechy włoskie. Polewamy dno jabłuszka miodem, faszerujemy płody nadzieniem i rozlokowujemy w naczyniu, do którego nalejemy zawczasu trochę wody i dodamy koniak. Dla przygotowania należy nastroić przyrząd na reżim "Pieczywo" i wytrwać jabłka, przesłoniwszy "przykrywkami" w ciągu pół godziny, czy czterdziestu minut (jeśli jabłka są zbyt duże).

Jak zapiec jabłka z miodem i imbirem w kuchence mikrofalowej?

Składniki:

  • jabłka wielkie – 2 szt.;
  • miód kwiatowy – 65 g;
  • imbir mielony – 2 szczypty;
  • mielony cynamon – 2 szczypty.

Przygotowanie

Jabłuszka przed przygotowaniem w kuchence mikrofalowej przygotowujemy również jak przed zapiekaniem w multicookierze, wyskrobujemy środeczek z nasieniem i część miąższu. Obowiązkowo zachowujemy przy tym całość płodu od spodu. Kwiatowy miód mieszamy w misce zawczasu z mielonym cynamonem i imbirem, potem wypełniamy otrzymaną korzenną mieszanką próżni w jabłuszkach. Można na życzenie dodać do miodowej masy rozdrobnione orzechy, pokrojone susze czy rodzynki. Rozlokowujemy jabłka w naczyniu, odpowiednim dla użycia w kuchence mikrofalowej, dodajemy do niego trochę wody. Dla przygotowania owoców nastrajamy przyrząd na maksymalną potęgę i ustalamy timer na siedem minut. Czas zapiekania może wahać się zależnie od rozmiaru jabłek i możliwości waszego urządzenia.

Zapiekane w piecyku jabłka – przepis z miodem i żurawiną

Składniki:

  • jabłka wielkie – 3 szt.;
  • żurawina – 2/3 szklanki;
  • miód kwiatowy – 50 g;
  • woda gotowana – 135 ml;
  • cukier brunatny – 75 g.

Przygotowanie

Oszałamiając smacznym i nieprawdopodobnie pożytecznym wychodzi deser z zapiekanych jabłek z żurawiną. Dla realizacji idei przygotowujemy jabłkowe "szklaneczki", wyskrobujemy rdzeń i wypełniamy ich przemytą i obsuszoną żurawiną.

Wodę mieszamy w czerpaku z brunatnym cukrem i miodem i nagrzewamy przy nieprzerwanym mieszaniu do rozpuszczenia wszystkich kryształów. Zalewamy otrzymaną słodką mieszanką żurawinę w jabłkach i rozlokowujemy jabłka w niewielkiej pojemności do zapiekania. Dla przygotowania rozmieszczamy nafaszerowane owoce w nagrzanym do 195 stopni piecyku i zostawiamy na pięćdziesiąt minut, czasami polewając słodkim syropem z dna. Bardzo smacznie podać takie jabłuszka z kulką waniliowych lodów.

 
Powiązane artykuły:
Grusze, zapiekane w piecyku
Wszyscy lubimy zapiekać jabłka, lecz grusze przygotowane według takiego sposobu wychodzą ni gorzej! Ta dziwna potrawa ma mnóstwo wariacji i ciekawe zamierzamy zaczepić w tym materiale.
Jabłka, zapiekane z miodem i orzechami
Zapiekane według różnych sposobów jabłka - faworyt wśród domowych jesiennych poczęstunków. Przygotowanie takiego niedrogiego i smacznego deseru zajmie minimum czasu, a przekonać się w tym można, zakosztowawszy jeden z przedstawionych dalej przepisów.
Dynia zapiekana z miodem w piecyku
Jesień obdarowuje nas przeróżnymi owocami i warzywami. Tą możliwością należy skorzystać się i zapiec aromatyczną dynię z miodem. Również zaproponujemy warianty napełnienia poczęstunku drugimi ciekawymi składowymi.
Czekoladowy batonik
To zadziwiająco pożyteczne i syte przegryzanie, które wygodnie brać ze sobą. Skład batoników można zmieniać według własnego mniemania, uzupełniając dowolnymi orzechami, suszami. Podpowiemy bazowe warianty tych smacznych smakołyków.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty