Zapiekanka z dyni z manną

Zaproponujecie swoim bliskim spróbować nieprawdopodobnie delikatną i aromatyczną zapiekankę z dyni z manną, a oni wątpliwe czy zrezygnują z takiego oszałamiającego deseru. Potrawa pięknie podejdzie dla tych, kto śledzi za figurą, lecz czasami chce się czegoś smacznego.
Zapiekanka twarogowa z dynią i manną
Składniki:
- dynia – 1 kg;
- ser – 300 g;
- mleko – 1 st.;
- manna – 3 łyżki;
- jajko – 2 szt.;
- soda – szczypta;
- wanilina – według smaku;
- sezamowe nasienie – 1 łyżka;
- olej roślinny.
Przygotowanie
Dynię przemywamy, obrabiamy, kroimy kostkami, zalewamy wodą i gotujemy do miękkiego stanu. Potem zlewamy cały płyn, rozdrabniamy warzywo do otrzymania piure i tłumaczymy do głębokiego rondelka. Ser rozdrabniamy blenderem i łączymy z dyniowym piure. Teraz gotujemy mleczną manną kaszę, a potem dodajemy ją do innych produktów. Oddzielnie zbijamy mikserem jajka z cukrem, sodą i waniliną. Otrzymaną mieszankę mieszamy z podstawową masą i mieszamy. Okrągłą formę zamazujemy olejem, wypełniamy równomiernie twarogowo-dyniowym ciastem i przyprószamy z wierzchu sezamem. Po tym odprawiamy zapiekankę z dyni z manną do piecyka i czekamy 30 minut.
Przepis zapiekanki z dyni z manną
Składniki:
- dynia – 200 g;
- mleko – 2 st.;
- grysik manny – 1 st.;
- ser – 500 g;
- śmietana – 1 st.;
- masło śmietankowe – 2 łyżki;
- cukier – 1 st.
Przygotowanie
Przed tym jak przygotować zapiekankę z dyni, gotujemy na mleku kaszę. Dynię obrabiamy, kroimy laskami i wykładamy do patelni. Gasimy warzywo na oleju do półgotowości. W ser rzucamy cukier, kładziemy śmietanę i zbijamy wszystko blenderem. Otrzymaną masę łączymy z ciepłą kaszą i duszoną dynią. Formę zamazujemy olejem słonecznikowym, wkładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wypiekamy w ciągu 45 minut w dętej szafie przy 180 stopniach.
Zapiekanka z dyni z manną w multicookierze
Składniki:
- ser – 200 g;
- cukier biały – 2 łyżki;
- dynia – 200 g;
- manna – 2 łyżki;
- śmietana – 4 łyżki;
- spulchniacz – 1 łyżka;
- jajko – 1 szt.
Przygotowanie
Jajko zbijamy porządnie z cukrem do pełnego rozpuszczenia wszystkich kryształów. Dalej rzucamy mannę i wykładamy ser i dynię, zawczasu sparzoną na patelni. Dodajemy kilka łyżek śmietany, wprowadzamy spulchniacz i mieszamy masę. Wybieramy program "Pieczywo", wykładamy ciasto i przygotowujemy w ciągu 45 minut. Po zakończeniu czasu przewracamy domową zapiekankę na drugą stronę i naciskamy jeszcze 15 minut nie przestawiając tego reżimu.
Zapiekanka z dyni i jabłek z manną
Składniki:
- dynia – 1 kg;
- jajko – 3 szt.;
- jabłka – 5 szt.;
- grysik manny – 0,5 st.;
- masło śmietankowe – 2 łyżki;
- sól – szczypta;
- śmietana – 1 st.
Przygotowanie
Dynię oczyszczamy, wydalamy całe nasienie i nacieramy miąższ na tarce. Tłumaczymy warzywną masę do rondla, dodajemy trochę oleju, zamykamy przykrywką i dusimy na małym ogniu. Potem dodajemy jabłka rozdrobnione na dużej tarce i gotujemy jeszcze w ciągu 5 minut. Teraz zdejmujemy naczynie z płyty i ostudzamy. Tymczasem moczymy w gorącym mleku mannę i dodajemy kaszę do podstawowej masy. Dalej wprowadzamy jajczarskie żółtka, przetarte z cukrem i sól. Zbijamy do mocnych pik białka, łączymy z dyniowo-jabłkową masą i znów mieszamy. Deko zamazujemy olejem, przyprószamy tartymi sucharami, wykładamy dyniową masę i zapiekamy w rozgrzanym piecyku. Gotowe smakołyki ostudzamy, tłumaczymy na talerz i podajemy powietrzną zapiekankę z dyni z manną ze śmietaną, czy nietłustym, klasycznym jogurtem.