Zaprawa ryżu do sushi

zaprawa ryżu do sushi

W obecnym czasie, bardzo popularne są potrawy kuchni japońskiej. Zjeść na obiad, czy na kolację sushi lub rolki stało się normalne. Jest taki dowcip, że przygotować sushi w domu - zajęcie nie tylko porywające, ale i "to, co oszczędzi pieniędzy" i "zachowuje zdrowie", toteż użyczymy trochę uwagi ważnemu komponentowi przy wyrobie sushi - zaprawie ryżu do sushi i rolek.

Po co jest potrzebna zaprawa do ryżu? Ona nadaje ryżowi do sushi czy rolek nie tylko konieczny smak, ale i zwiększa lepkość, a od tego one nie rozsypią się.

Ponieważ do ryżu przy gotowaniu nie dodaje się soli, to zaprawa do ryżu do sushi zawiera i sól i cukier. Główną rolę w zaprawie do ryżu sprawuje ocet. Ryżowy ocet można spotkać w specjalistycznych działach sklepów, gdzie sprzedają i inne składowe do sushi. Lecz jak postąpić jeśli jednak nabyć ryżowego octu się nie udało. Czym można go zamienić?

Zamieniają ryżowy ocet zazwyczaj białym winnym octem, octem jabłkowym, czy w najgorszym razie octem stołowym. Tu należy poprawnie dobrać proporcje, żeby nie zepsuć smaku ryżu.

Przepisy zapraw

Można spróbować gotowe przepisy, a potem dopasować ilość składników według własnego smaku.

Przepis zaprawy z ryżowym octem

Składniki:

  • ryżowy ocet - 100 ml;
  • cukier - 3 łyżki;
  • sól - 1 łyżka.

Przepis z jabłkowym octem

Składniki:

  • jabłkowy ocet - 2 st. łyżki;
  • woda - 3 st. łyżki;
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżka.
Przepis z winnym octem

Składniki:

  • winny ocet - 4 st. łyżki;
  • cukier - 3 łyżki;
  • sól - 1 łyżka.

Przepis ze stołowym octem

Składniki:

  • stołowy ocet 6% - 50 ml;
  • sojowy sos - 50 ml;
  • cukier - 20 g.

Przygotowanie:

Wszystko gotujemy i doprowadzamy do pełnego rozpuszczenia. Dodajemy do ryżu w ciepłym stanie. Jeśli przygotowaliście zaprawę na zapas, to przechowujcie ją w lodówce i przed użytkiem podgrzewajcie.

Przepis przygotowania ryżowego octu

Ryżowy ocet można na życzenie przygotować i samodzielnie. Jeśli jest czas i pragnienie.

Składniki:

  • ryż;
  • cukier;
  • drożdże;
  • białko jajek.

Przygotowanie:

Zalewamy ryż wodą i zostawiamy na noc naciągnąć. Następnego dnia wodę odcedzamy, a na szklankę naparu dodajemy blisko 180 g cukru. zaprawa do ryżuStawiamy naczynie na wodną kąpiel i mieszamy aż cukier się rozpuści, gotujemy w przybliżeniu dwadzieścia minut. Chłodzimy, przelewamy do bańki i na litr płynu dodajemy ćwierć łyżki stołowej drożdży. Proces fermentacji zajmie blisko tygodnia. Kiedy pęcherze całkiem znikną przelewamy do czystej bańki, odstawiamy na miesiąc.

Po miesiącu mieszankę przecedzamy. Przegotowujemy z surowym białkiem jajek (dla oczyszczenia) i znów przecedzamy.

Taka oto długa droga da prawdziwy ryżowy ocet własnego przygotowania, który zawsze będzie do smaku.

Z taką zaprawą łatwo jest ugotować tak klasyczne rolki z łososiem, jak i bardziej skomplikowane sushi maki.

 
Powiązane artykuły:
Jak ugotować ryż do rolków?
Wiele osób zderzają się z takim problemem, jak poprawnie ugotować ryż do rolków i przez to nie decydują się przygotować tej świetnej japońskiej potrawy. Zrobić to jest całkiem nieciężko, głównie mieć japoński ryż i japoński ryżowy ocet. O procesie gotowania dokładnie opowiemy.
Jak przygotować syrop cukrowy?
Dla idealnego wyniku w stworzeniu deseru czy szczególnego napoju dość często brakuje prostego detalu - syropu cukrowego. Żeby nie biec za nim do sklepu, proponujemy zrobić go samodzielnie.Przecież to jest nieprawdopodobnie proste. Dalej opiszemy jak poprawnie ugotować syrop.
Jak gotować grzyby, żeby były smaczne?
Nawet taki prosty proces jak gotowanie grzybów może wywołać mnóstwo pytań i sprzeczności u większości gospodyń. Dalej dokładnie zorientujemy się jak poprawnie gotować suszone, zamrożone i leśne grzyby dla późniejszego ich stosowania w rozmaitych potrawach.
Jak smażyć grzyby – najlepsze przepisy
Jeśli wam poszczęściło się otrzymać znaczny urodzaj grzybów i nie wiecie jak z nimi postąpić dalej, przecież do głowy przychodzi tylko ich obsmażenie, to niechaj one będą oryginalnie przygotowane. Proponujemy niewiarogodne przepisy bardzo smacznych smażonych grzybów.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty