Zasady ostrzenia – jak naostrzyć nożyce?
Podobnie jak wszystkie przybory do krojenia, nożyce z czasem się tępią. Kupić nowe – najlepszy wariant, ale stare jeszcze są dobre, a również przyzwyczaiłeś się do nich i szkoda je wyrzucać! Czyż nie istnieje żaden sposób na dobre i szybkie naostrzenie nożyc w warunkach domowych? Jednak istnieje rozwiązanie tego, wydawałoby się nie do rozwiązania problemu.
Zasady ostrzeniaGłówną przyczyna tego, że podczas ostrzenia nożyc na wielu z nas czeka niepowodzenie, tkwi w tym, że nie nie przestrzegamy prawidłowego kąta krańca krojenia. W żadnym wypadku nie zmieniaj kąta ostrzenia (idealnie 3 – 4 stopnie). Najlepiej ostrzyć specjalnym kamieniem do ostrzenia. Najlepiej go kierować do uchwytów nożyc, a nie tam i z powrotem. Gdy naostrzyłeś nożyce, należy wziąć szmerglowy papier i usunąć nierówności. Następnie testujemy wyniki ostrzenia. W tym celu bierzemy gazetę i obcinamy krańce, jeśli one są równe, to znaczy, że osiągnąłeś sukces.
Jeśli nawet naostrzyłeś nożyce dobrze, to nie będą dobrze kroić jeśli są źle dokręcone śrubki łączące uchwyty nożyc. Gdy dobrze dokręcisz śrubki, to nie będziesz miał żadnych problemów, jeśli jest problem z nitem, to musisz poświecić nieco czasu aby go utrwalić. Dzięki następnemu rozdziałowi, będziesz mógł się dowiedzieć, w jaki sposób to zrobić.
Korzystne poradyCóż zrobić gdy nit jest za słaby? Na początku będziesz potrzebował dwóch młotków i gwoździa. Na jeden młotek kładziemy nożyce, kładziemy pośrodku gwóźdź i delikatnie bijemy. Zazwyczaj wystarczy jedno uderzenie.
Teraz rozpatrzymy problem w jaki sposób naostrzyć nożyce, jeśli nie masz specjalnego kamienia do ostrzenia? Można wziąć igłę cygańską, szyjkę dowolnej szklanej butelki, szmerglowy papier. Dzięki tym sposobom można nieco odłożyć ostrzenie nożyc, jednak nie można tego uniknąć. Nie wyrzucaj tępych nożyc, spróbuj je naostrzyć. Gorzej niż było na pewno nie będzie, zawsze zdążysz kupić nowe nożyce!