Zasady ostrzenia – jak naostrzyć nożyce?

jak naostrzyć nożyce

Podobnie jak wszystkie przybory do krojenia, nożyce z czasem się tępią. Kupić nowe – najlepszy wariant, ale stare jeszcze są dobre, a również przyzwyczaiłeś się do nich i szkoda je wyrzucać! Czyż nie istnieje żaden sposób na dobre i szybkie naostrzenie nożyc w warunkach domowych? Jednak istnieje rozwiązanie tego, wydawałoby się nie do rozwiązania problemu.

Zasady ostrzenia

Główną przyczyna tego, że podczas ostrzenia nożyc na wielu z nas czeka niepowodzenie, tkwi w tym, że nie nie przestrzegamy prawidłowego kąta krańca krojenia. W żadnym wypadku nie zmieniaj kąta ostrzenia (idealnie 3 – 4 stopnie). Najlepiej ostrzyć specjalnym kamieniem do ostrzenia. Najlepiej go kierować do uchwytów nożyc, a nie tam i z powrotem. Gdy naostrzyłeś nożyce, należy wziąć szmerglowy papier i usunąć nierówności. Następnie testujemy wyniki ostrzenia. W tym celu bierzemy gazetę i obcinamy krańce, jeśli one są równe, to znaczy, że osiągnąłeś sukces.

Jeśli nawet naostrzyłeś nożyce dobrze, to nie będą dobrze kroić jeśli są źle dokręcone śrubki łączące uchwyty nożyc. Gdy dobrze dokręcisz śrubki, to nie będziesz miał żadnych problemów, jeśli jest problem z nitem, to musisz poświecić nieco czasu aby go utrwalić. Dzięki następnemu rozdziałowi, będziesz mógł się dowiedzieć, w jaki sposób to zrobić.

jak poprawnie naostrzyć nożyceKorzystne porady

Cóż zrobić gdy nit jest za słaby? Na początku będziesz potrzebował dwóch młotków i gwoździa. Na jeden młotek kładziemy nożyce, kładziemy pośrodku gwóźdź i delikatnie bijemy. Zazwyczaj wystarczy jedno uderzenie.

Teraz rozpatrzymy problem w jaki sposób naostrzyć nożyce, jeśli nie masz specjalnego kamienia do ostrzenia? Można wziąć igłę cygańską, szyjkę dowolnej szklanej butelki, szmerglowy papier. Dzięki tym sposobom można nieco odłożyć ostrzenie nożyc, jednak nie można tego uniknąć. Nie wyrzucaj tępych nożyc, spróbuj je naostrzyć. Gorzej niż było na pewno nie będzie, zawsze zdążysz kupić nowe nożyce!

 
Powiązane artykuły:
Jaka patelnia jest lepsza – żeliwna czy teflonowa?
Przedstawić współczesną kuchnię bez patelni można, lecz dosyć ciężko. Ona przyda się do stworzenia ogromnej ilości potraw - od zup i mięsa, do blinów i racuszków. W tym, która patelnia jest lepsza, spróbujemy zorientować się w naszym artykule.
Czy można wstawiać do mikrofalówki formy silikonowe?
Z pojawieniem form silikonowych do pieczywa, życie kuchmistrzów stało o wiele prostsze. Formy są wygodne, łatwo się myją, pozwalają stwarzać prawdziwe arcydzieła. Ale czy można je wstawiać do kuchenki mikrofalowej? Zorientujemy się w artykule.
Patelnia-grill do kuchenki gazowej – szczególności wyboru
Wiele z nas chciałoby posilać się poprawnie, lecz przy tym sytnie, rozmaicie i smacznie. Na przekór wszystkiemu, tak rzeczywiście może być. Zwłaszcza jeśli w domu macie patelnię-grill, co pozwala przygotowywać potrawy bez oleju.
Jak wybrać domowy młynek do kawy?
Wśród prawdziwych miłośników kawy wątpliwe czy znajdą się zwolennicy rozpuszczalnego napoju. Większość oddają przewadze klasycznemu wariantowi kawy, przygotowanej z mielonych ziaren. Toż będzie potrzebny młynek do kawy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty