Zdrowe nasiona: 5 superfoods dla zdrowia i urody
Większość z nas jest święcie przekonana, że owoce są największą skarbnicą witamin i minerałów. Pamiętać jednak warto o tym, że nasiona i pestki niektórych roślin też są bogatym źródłem cennych substancji. Ludzie od wieków stosują je do leczenia różnych chorób i jako smaczny dodatek do potraw.
1. Nasiona chia
Nasiona chia dziś zdobywają coraz większą rzeszę zwolenników. Nawet w barach szybkiej obsługi są podstawowym składnikiem różnych sałatek. Nasiona chia zawierają trzy razy więcej żelaza niż szpinak; siedem razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe; dziesięć razy więcej błonnika niż ryż brązowy. Zawierają dużo różnych antyoksydantów i są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Chronią nasze stawy przed zwyrodnieniem, dodają energii, zapobiegają rozwojowi groźnych chorób, między innymi cukrzycy i niewydolności serca.
2. Pestki granatu
Połączenie smaku i właściwości prozdrowotnych. Pestki granatu są bogatym źródłem antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się. Sok z granatów pomaga utrzymać dobry zasób tlenu w organizmie, spowalnia agregację płytek krwi i rozrzedza krew, co jest szczególnie ważne w przypadku seniorów, którzy są narażeni na choroby układu sercowo-naczyniowego. Zawierają antyoksydanty – polifenole, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i chorób serca. Pestki granatu są niskokaloryczne i na dodatek są bogate w witaminę C i potas.
3. Siemię lniane
Siemię lniane zawiera błonnik roślinny, który pomaga utrzymać w ryzach nasz apetyt i wspomaga odchudzanie. Prozdrowotne właściwości lnu są znane od wielu wieków. Hipokrates zalecał picie siemion lnianych, by uśmierzyć ból brzucha. Karol Wielki z kolei kazał wszystkim swoim poddanym spożywać siemię lniane. Są bogatym źródłem lignanów oraz kwasu α-linolenowy, które zapobiegają stanom zapalnym w organizmie, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Len jest bogaty w roślinne estrogeny, dlatego jest zalecany kobietom w okresie menopauzy i PMS.
4. Pestki dyni
Pestki dyni są bogatym źródłem białka. Jeśli cierpisz z powodu niedoboru witamin z grupy B, to koniecznie musisz włączyć do swojej diety pestki dyni, gdyż zawierają witaminę B6, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Zawierają tryptofan, który skutecznie zwalcza jesienną i zimową depresję. Od wieków pestki dyni stosuje się do odrobaczenia organizmu.
5. Sezam
Sezam jest jedną z najdawniejszych przypraw, cenioną ze względu na niesamowite walory smakowe i orzechowy zapach. Sezam zawiera miedź, magnez, fosfor, żelazo, błonnik, cynk i witaminę B1. Głównym składnikiem nasion sezamu jest sezamina, która należy do grupy związków o nazwie lignany. Są to związki roślinne, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i są bogatym źródłem witaminy E. Chronią naszą wątrobę przed stresem oksydacyjnym.