Żeby nie czuć się źle: 8 produktów, których nie wolno łączyć z alkoholem

Aby rano nie bolał brzuch, nie było żadnych słabości i nudności, podczas imprezowania trzeba nie tylko kontrolować ilość wypitego alkoholu, ale także pokarmy, które spożywasz. Istnieje kilka nieodpowiednich połączeń, które powodują nieprzyjemne konsekwencje.

Wiele osób doświadczyło nieprzyjemnych skutków syndromu kaca, ale bardzo niewiele osób wie, że jest to związane nie tylko z ilością spożywanego alkoholu, ale także z żywnością, która była na stole. Naukowcy udowodnili, że niektóre produkty spożywcze nie łączą się z napojami alkoholowymi, dlatego należy ich unikać.

1. Ostre przekąski

ostro

Zajadanie napojów alkoholowych pikantnymi przekąskami jest absurdalnym pomysłem, ponieważ taka para może spowodować poparzenie błon śluzowych układu pokarmowego i żołądka. Do tego pikantne jedzenie będzie przyspieszać proces odurzania i zwiększy dotkliwość konsekwencji biesiadowania.

2. Owoce

owoce

Większość owoców w połączeniu z alkoholem powoduje proces fermentacji. Najbardziej niebezpieczny pod tym względem jest melon, który lekarze zalecają jeść oddzielnie od innych produktów spożywczych i napojów, ponieważ ma silne działanie przeczyszczające. Zaznaczyć warto i grejpfruta, który blokuje enzymy wątrobowe, odpowiedzialne za rozszczepienie trucizn i toksyn. On nie będzie dawać alkoholu przez długi czas rozkładać się, co może stać się przyczyną zatrucia alkoholowego.

3. Smażone mięso i wędliny

mięso

Ulubioną przekąską wielu ludzi są wędzona kiełbasa, kotlety, szynka i inne podobne produkty. Okazało się, wędliny źle komponują się z napojami alkoholowymi. Tłuste jedzenie jest dodatkowym i znaczącym obciążeniem dla wątroby, która słabo radzi sobie ze swoimi zadaniami, więc zwiększa się czas działania alkoholu i pojawia się uczucie dyskomfortu. Ponadto, te produkty zmuszają żołądek i woreczek żółciowy ciężko pracować.

4. Słodycze

słodko

W deserach, jak i w owocach, znajduje się duża ilość cukru, który organizm zaczyna trawić w pierwszej kolejności, natomiast alkohol będzie się rozszczepiać znacznie wolniej. Jeśli zajadasz napoje alkoholowe słodyczami, to następuje uwalnianie insuliny do krwi i tłuszcze tworzą warstwę, która nie pozwala na szybkie wchłanianie alkoholu. W rezultacie dochodzi do szybkiego zatrucia i poważnego kaca. Wszystko to jest wynikiem działania toksyn. Miłośnicy łączenia alkoholu i czekolady powinni wiedzieć, że taki tandem będzie przeciążał trzustkę, co może powodować silny ból brzucha, skurcze i różne problemy w pracy przewodu pokarmowego.

5. Kawa

kawa

Badania wykazały, że połączenie kawy i alkoholu też źle oddziałuje na organizm, więc lepiej się pozbyć przyzwyczajenia dodawania koniaka i whisky do orzeźwiającego napoju. Chodzi o to, że taki napój może powodować kryzys nadciśnieniowy i skurcz naczyń mózgowych.

6. Produkty marynowane

słonie

Tradycyjną przekąską pod wódkę jest marynowany ogórek, który, jak się okazuje, niesie w sobie niebezpieczeństwo, obciążając nerki i wątrobę. Chodzi o kwas octowy, mieszczacy się w składzie marynaty, który w połączeniu z ostrymi przyprawami obciąża pracę organizmu. Lepiej jeść kiszone ogórki i kapustę.

7. Świeże pomidory

pomidory

Kolejny niewłaściwy produkt, który można zobaczyć na stole podczas posiłku. Eksperymenty wykazały, że świeże pomidory źle komponują się z alkoholem, a zwłaszcza z wódką. Chodzi o obecność kwasów organicznych w pomidorach, które powodują wzdęcia i różne problemy w pracy układu pokarmowego. natomiast przetworzone pomidory nie powodują takich problemów.

8. Napoje gazowane, soki i energetyki

koktail

Wiele osób popija alkohol, szczególnie kobiety, ale nie należy wykluczać koktajli, które łączą w sobie różne składniki. Soki zawierają dużą ilość cukrów, o których szkodliwości już wspomniano. Jeśli chodzi o napoje gazowane, to one zawierają dwutlenek węgla, który podrażnia błonę śluzową żołądka, zwiększa szybkość wchłaniania alkoholu. W rezultacie człowiek szybko się upija, a następnie dolega mu ciężki kac. Najbardziej niebezpieczne jest połączenie alkoholu i energetyków, które mieszczą dużo cukru i kofeiny. Taki tandem może powodować wzrost ciśnienia, a nawet zawał serca lub udar mózgu.

Czym zajadać bez konsekwencji?

obiad

Ponieważ wiele popularnych przekąsek okazały się szkodliwe, potrzebna jest alternatywa. Najlepszym rozwiązaniem są kiszona kapusta i warzywa, które zawierają dużo kwasu askorbinowego, bo to wspomaga usuwanie alkoholu z organizmu. Na stole powinny być także sałatki, w tym gotowane ziemniaki, na przykład winegret. To warzywo jest dobrym absorbentem. Jeśli chodzi o mięso, wybierz gatunki niskotłuszczowe, które lepiej ugotować lub upiec. Ważny szczegół – białko mięsne źle komponuje się ze słodkimi nalewkami i winami, które lepiej łączyć z serem.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty