Zestaw ziół na spalanie tkanki tłuszczowej, czyli najlepsze naturalne spalacze tłuszczu
Jak dawniej, tak i dziś z wszelkimi chorobami i innymi negatywnymi zmianami w organizmie przyjęto jest walczyć za pomocą środków medycyny konwencjonalnej, jak również i ludowej. W przypadku odchudzania tradycyjnymi środkami występują sport i zdrowe posiłki, a niekonwencjonalnymi specjalne zioła. Można zrobić samodzielnie zestaw ziół na odchudzanie spalających tłuszcz, wiedząc o tym jaki wpływ wywierają one na organizm.
Zioła przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej
Według sposobu oddziaływania na organizm człowieka zioła dzielą się na 5 rodzajów:
- Hamujące uczucie głodu. W większości one są w stanie zwiększyć swoją objętość w narządach przewodu pokarmowego, tym samym wysyłając sygnał do mózgu o nasyceniu organizmu, ale zbyt niska kaloryczność nie daje się formować nadmiaru tłuszczu. Należą do nich siemię lniane, algi spirulina, korzeń prawoślazu.
- Wyprowadzające nadmiar płynów z organizmu. Działanie moczopędne mają niedźwiedzie uszy, łopian, odlewania, borówki, żurawina.
- Wywierające działanie przeczyszczające. Zioła te pobudzają perystaltykę jelit i wraz z produktami przemiany materii usuwają z nich toksyny i złogi. Należą do nich trawa senna i kruszyna, koper włoski, nasiona anyżu, babka zwyczajna.
- Mające właściwości żółciopędne, ze względu na zdolność do stymulowania wydzielania żółci, poprawianie procesu trawienia, przemianę materii i metabolizm. Należą do nich berberys, mniszek lekarski, kocanki.
- Przyczyniające się do większego zużycia energii. Zawierają biologicznie-aktywne elementy przyspieszające metabolizm. Chodzi o takie zioła i przyprawy jak mate, zielona herbata, pieprz cayenne, kurkuma, imbir.
Wśród najbardziej popularnych receptur ziołowych na odchudzanie i spalanie tłuszczu można wyróżnić te, które zawierają po jednej-dwie części z każdej grupy. Na przykład można zaparzyć korzeń prawoślazu, łopian, koperek, mniszek lekarski i mate. Według uznania dodać do składu ostre zioła, na przykład trochę imbiru lub pieprzu. Podczas gotowania leczniczego napoju zioła można parzyć jak herbatę, biorąc składniki w równych częściach, a można umieścić na parze wodnej i gotować przez kwadrans. Stosować zioła przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej należy po pół szklanki trzy razy dziennie przed posiłkiem.
Należy jednak pamiętać, że rośliny przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie, mogą mieć skutki uboczne i nadają się nie wszystkim. Należy uważnie przeczytać instrukcję na opakowaniu z surowcem zielarskim i w miarę możliwości skonsultować się z zielarzem fitoterapeutą.