Zioła na alergię

Ziołolecznictwo jest dosyć rozpowszechnioną i skuteczną metodą leczenia różnych chorób, jednak podczas alergii stosować taki typ terapii należy z ostrożnością, ponieważ zioła mogą być alergenem.
Zioła stosowane na alergię
- Następujące zioła posiadają ogólne działanie przeciwalergiczne: fiołek, lukrecja gładka, oman, krwawnik, skrzyp polny.
- Nostrzyk, borówka, kasztan, ślaz, lukrecja gładka, zmniejszają swędzenie, sprzyjają odprowadzeniu limfy, zmniejszeniu obrzęków.
- Słonecznik bulwiasty, łopian, sprzyjają zmniejszeniu intoksykacji.
- Do normalizacji reakcji odpornościowych organizmu stosowany jest eleuterokok, jeżówka, szczodrak krokoszowaty, aralia.
- Na alergię na skórze, w postaci środka antyseptycznego, przeciw swędzeniom i zapaleniom, mogą być stosowane takie zioła jak glistnik, rumianek, krwawnik, uczep.
Zazwyczaj leczenie ziołami jest stosowane jako środek wspomagający na alergie przewlekłe, którym towarzyszy wysypka skórna i swędzenie. W wypadku alergii na pyłki i kataru alergicznego o niewiadomym pochodzeniu nie jest stosowane leczenie ziołami, ponieważ istnieje ogromne ryzyko pojawienia się dodatkowych reakcji alergicznych.
Mieszanki ziołowe przeciw alergii
Przepis Nr 1
Składniki:
- kora topoli osiki – 10 gr;
- liście pokrzywy – 10 gr;
- woda – 1l.
Przygotowanie i zażywanie
Surowiec roślinny wymieszać, zalać wrzątkiem, wlać do termosu i odstawić na 30 minut. Stosować w postaci okładów na części ciała, na których pojawia się reakcja alergiczna.
Przepis Nr 2
Składniki:
- korzeń omanu – 50 gr;
- korzeń dmuchawca – 30 gr;
- słonecznik bulwiasty – 20 gr;
- krwawnik – 10 gr.
Przygotowanie i zażywanie
Dokładnie wymieszać zioła w słoiku. Jedną łyżkę stołową zalać szklanką wody i gotować w ciągu 10 minut. Należy zażywać około 3 szklanek wywaru dziennie, zanim nie znikną objawy.
Przepis Nr 3
Składniki:
- kocanki piaskowe – 20 gr;
- dziurawiec – 10 gr;
- rzepik – 10 gr;
- bobrek trójlistkowy – 10 gr;
- kwiaty wrotycza – 10 gr;
- krwawnik – 5 gr;
- mięta – 5 gr.

Przygotowanie i zażywanie
Jedną łyżkę stołową mieszanki zalewamy jedną szklanką wrzątku, wlewamy do termosu i odstawiamy na 30 minut, następnie przecedzamy. Zażywać napar należy w ciągu miesiąca, 3 razy dziennie, 15-20 minut przed spożyciem pokarmu. Zażywanie mieszanki zalecane jest wraz z zażywaniem leków na wątrobę.