Zioła w okresie menopauzy podczas uderzenia gorąca oraz sposoby jak je zwalczyć

U większości kobiet w okresie menopauzy występują chwilowe uderzenia gorąca, które mogą dostarczyć wiele niedogodności. Ten nieprzyjemny stan charakteryzuje się nagłym pojawieniem się uczucia silnego ciepła w górnej połowie ciała, zaczerwienieniem skóry szyi i twarzy, a także poceniem się.
W niektórych przypadkach liczba uderzeń gorąca może wynosić 50 dziennie, co bardzo mocno pogarsza życie płci pięknej. Aby pozbyć się tego nieprzyjemnego uczucia, lub przynajmniej zmniejszyć liczbę codziennych uderzeń gorąca w okresie menopauzy, niektóre kobiety stosują leczenie ziołami, o którym powiemy dalej.
Jakie zioła pomagają podczas uderzeń gorąca w okresie menopauzy?
Zwolennicy medycyny ludowej proponują używać podczas uderzeń gorąca w czasie menopauzy następujące zioła.
Najbardziej skuteczną rośliną leczniczą na pozbycie się uderzeń gorąca jest szałwia. Jeśli masz możliwość, spróbuj wycisnąć sok ze świeżo zebranych ziół szałwii i pić po łyżeczce 2 razy dziennie. Ta metoda nie jest zbyt łatwa w wykonaniu, ale przynosi niesamowite rezultaty. Wiele kobiet podkreślało, że po tygodniu przyjmowania tego środka zupełnie zapomniały o uderzeniach gorąca i czuły się wspaniale.
Wywar z szałwii
Składniki:
- sucha szawlia – 20 g;
- woda – 3 szklanki.
Przygotowanie
Ponadto, można przygotować wywar z szałwii, zalawszy 20 g suchej trawy 3 szklankami wrzącej wody i gotując około 5-10 minut. Dalej otrzymany napój trzeba trochę ostudzić, dokładnie odcedzić i zażywać 3 razy dziennie po 100 ml. Również wywar z szałwii można dodać do wody podczas kąpieli.
Jeszcze bardziej skutecznym jest zestaw ziół, składający się z szałwii, skrzypu polnego i kozłka lekarskiego.
Wywar z zioł
Składniki:
- szawlia, skrzyp polny, kozłek lekarski;
- woda – 200 ml.
Przygotowanie
Mieszamy trawy z uwzględnieniem proporcji 3:1:1. 15 gramów tego środka należy zalać 200 ml wrzącej wody, odcedzić i zażywać po pół szklanki rano i wieczorem.
Na koniec jeszcze jeden zdrowy zestaw – mieszanka ziół przywrotnika pospolitego, owoców dzikiej róży, melisy i szyszek chmielu.
Wywar z mieszanki traw
Składniki:
- przywrotnik pospolity, owoca dzikiej róży, melisa, szyszki chmielu;
- woda – 200 ml.
Przygotowanie
Składniki do jego przygotowania trzeba brać w proporcji 3:1:1:1. 15 g takiej mieszanki należy zalać 200 ml wrzącej wody, podgrzać na parze przez około 15 minut, po czym ostudzić i przecedzić. Przyjmować należy na pół godziny przed posiłkiem, po jednej łyżce stołowej.