Zioła zimą na parapecie dla początkujących

Chyba nikt z nas zimą nie odmówi sobie ”pigułki” witaminowej z własnej grządki. Każdy z nas marzy o własnym zimowym ogródku , po prostu nie wiemy, w jaki sposób do tego się zabrać. Niniejszy artykuł zawiera mnóstwo korzystnej informacji dla początkujących ogrodników o tym, w jaki sposób uprawiać zioła na parapecie zimą.
Jakie zioła można uprawiać na parapecie?
Wiele z nas wie, że uprawiać szczypior na parapecie zimą jest dosyć prosto. Rzeczywiście, co w tym trudnego – wystarczy włożyć przerastającą cebulę do pojemnika z wodą i zbierać urodzaj. Jednak tak naprawdę lista ziół, które można uprawiać zimą na parapecie, nie ogranicza się jedynie szczypiorem. Oprócz tego w warunkach domowych można uprawiać koper, pietruszkę, różne rodzaje sałaty, seler, bazylię, miętę, melisę, kolendrę.
Jak sadzić zioła na parapecie?
Zapoznamy się bardziej dokładnie z tym, w jaki sposób organizować zieloną grządkę na parapecie:
Krok 1 – przygotujemy wszystko niezbędne
Aby organizować zimowy ogród na parapecie będziesz potrzebowała kilku pojemników o różnej wielkości. Zioła można uprawiać w dowolnym pojemniku: doniczkach, pojemnikach plastikowych, drewnianych pudełkach i nawet w butelkach plastikowych. Jednak każdy z pojemników powinien posiadać otwór drenażowy i wysokość powinna wynosić około 7cm. Na dno wybranego pojemnika kładziemy warstwę drenażu, a następnie wsypujemy ziemię. Ziemię można kupić w sklepie, a można zrobić samodzielnie mieszając w jednakowej ilości torf, glebę i piasek. I najgłówniejsze – ziołom nie wystarcza oświetlenia naturalnego. Dlatego będziesz musiała kupić specjalną lampę.
Krok 2 – dobieramy materiał siewny
Aby wszystko ci się udało, jeśli chodzi o uprawę ziół na parapecie, musisz dobrać odpowiedni materiał siewny. Najbardziej odpowiadającym wariantem będą nisko rosnące odmiany uprawne i hybrydy ziół z wczesnym okresem dojrzewania.
Krok 3 – wysiew nasion
Aby przyspieszyć proces wzrastania, nasiona przed wysiewem umieszczamy na 10-12 h w cieplej wodzie. Podczas owych kąpieli część nasion pozostaje na powierzchni, a część leży na dnie. Te nasiona, które osiadają na dnie są żywe, więc je należy wysiewać. Należy je wysuszyć, a następnie umieścić w pojemnikach na głębokości 2-3 cm. Następnie pojemniki z nasionami umieszczamy do mini szklarni (owijamy folią i umieszczamy pod słoikiem) do tej pory, dopóki nie pojawią się pierwsze kiełki.