Żurawinowy sok wyciśnięty z jagód – sprawdzone przepisy

Żurawinowy sok wyciśnięty z jagód, to dobrze znany wzmacniający i leczniczy napój, który pomaga rozprawić się z chorobami, a także napełnia organizm witaminami i mikroelementami. W ciepłym stanie piją go przy zaziębieniu, a w zimnym - używają latem.
Przeciwzapalne właściwości tego napoju pozwalają nie tylko walczyć z wirusami, ale także sprzyjają poprawie stanu przy nefrycie, zapaleniach pęcherza moczowego i innych chorobach moczowo-płciowego układu. Trzeba go jednak z ostrożnością zażywać ludziom, którzy cierpią na choroby układu pokarmowego.
Prosty przepis przygotowania soku żurawinowego wyciśniętego z jagód z zamrożonej żurawiny
Składniki:
- zamrożona żurawina - 350 g;
- woda oczyszczona - 1,5 l;
- cukier puder czy płynny miód - 100 g czy według smaku.
Przygotowanie
Zamrożoną żurawinę spłukujemy zimną wodą i dajemy w całości odtajać. Dalej rozdrabniamy jagody w pojemniku blendera albo rozcieramy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy do jagodowego pure w przybliżeniu sto mililitrów wody i wyciskamy sok za pomocą merli. Wytłoki wkładamy do emaliowanego pojemnika, dodajemy wodę i cukier puder, gotujemy pięć minut, a potem opatulamy na piętnaście minut czymkolwiek ciepłym. Kiedy wywar naciągnie, mieszamy jego z sokiem i możemy podawać. Jeśli wykorzystujecie w zamian cukru miód, to dodajcie go razem z wywarem do soku przed podaniem.
Taki sok wyciśnięty z jagód jest dobry tak na ciepło, jak i na zimno. Wartość jego polega na tym, że soku nie poddaje się cieplnej obróbce, zachowując tym samym maksimum witamin i pożytecznych właściwości.
Przepis żurawinowo-borówczanego soku wyciśnięty z jagód
Składniki:
- jagody żurawiny - 300 g;
- jagody borówki - 100 g;
- woda oczyszczona - 2 l;
- płynny miód - 75 g.
Przygotowanie
Jagody żurawiny i borówki dobrze przemywamy, rozdrabniamy dowolnym wygodnym sposobem do otrzymania jagodowego pure, wkładamy do emaliowanej czy szklanej misy, zalewamy nagrzaną do wrzenia wodą, opatulamy gruntownie i dajemy naciągnąć w ciągu dwóch godzin. Po zakończeniu czasu przecedzamy sok wyciśnięty z jagód przez dwie warstwy merli, z lekka wyciskamy, dodajemy miód i mieszamy.
Przepis przygotowania soku żurawinowego wyciśniętego z zamrożonych jagód i mięty
Składniki:
- zamrożona żurawina - 450 g;
- woda oczyszczona - 2 l;
- świeża mięta - 3-5 gałęzi;
- cukier puder- 125 g czy według smaku.
Przygotowanie
Jagody żurawiny myjemy i zostawiamy na jakiś czas, żeby one w całości rozmroziły się. Potem roztłukujemy jagodową masę blenderem czy rozcieramy za pomocą łyżki, mieszamy ze szklanką wody i wyciskamy sok. Miętowe gałęzie przemywamy, osuszamy, rozcieramy trochę w moździerzu i mieszamy z wytłoczynami, zalewamy stromym wrzątkiem, dodajemy cukier puder i znów dajemy zakipieć na średnim ogniu mieszając, a potem zdejmujemy z ognia i opatulamy na trzydzieści minut. Otrzymany wywar przecedzamy przez kilka warstw merli, dodajemy sok, mieszamy i możemy podawać.
Na życzenie można cukier puder zamienić miodem, tylko dodawać go trzeba razem z sokiem przed podaniem.
Prosty przepis przygotowania soku żurawinowego wyciśniętego z jagód z porzeczką
Składniki:
- żurawina - 250 g;
- porzeczka - 250 g;
- woda oczyszczona - 2 l;
- cukier puder - 125 g lub według smaku.

Przygotowanie
Sok żurawinowy wyciśnięty z jagód z porzeczką przygotowuje się tradycyjnym sposobem. Przemyte jagody żurawiny i porzeczki (można wziąć mieszankę czerwonej, białej i czarnej porzeczki) rozdrabniamy do stanu pure, dodajemy szklankę wody i wyciskamy sok. Potem gotujemy wytłoki z cukrem pudrem i wodą w ciągu pięciu minut, dajemy dziesięć minut do naciągnięcia, wyciskamy i mieszamy z otrzymanym przedtem sokiem.