Żurawinowy sok wyciśnięty z jagód – sprawdzone przepisy

żurawinowy sok wyciśnięty z jagód

Żurawinowy sok wyciśnięty z jagód, to dobrze znany wzmacniający i leczniczy napój, który pomaga rozprawić się z chorobami, a także napełnia organizm witaminami i mikroelementami. W ciepłym stanie piją go przy zaziębieniu, a w zimnym - używają latem.

Przeciwzapalne właściwości tego napoju pozwalają nie tylko walczyć z wirusami, ale także sprzyjają poprawie stanu przy nefrycie, zapaleniach pęcherza moczowego i innych chorobach moczowo-płciowego układu. Trzeba go jednak z ostrożnością zażywać ludziom, którzy cierpią na choroby układu pokarmowego.

Prosty przepis przygotowania soku żurawinowego wyciśniętego z jagód z zamrożonej żurawiny

Składniki:

  • zamrożona żurawina - 350 g;
  • woda oczyszczona - 1,5 l;
  • cukier puder czy płynny miód - 100 g czy według smaku.

Przygotowanie

Zamrożoną żurawinę spłukujemy zimną wodą i dajemy w całości odtajać. Dalej rozdrabniamy jagody w pojemniku blendera albo rozcieramy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy do jagodowego pure w przybliżeniu sto mililitrów wody i wyciskamy sok za pomocą merli. Wytłoki wkładamy do emaliowanego pojemnika, dodajemy wodę i cukier puder, gotujemy pięć minut, a potem opatulamy na piętnaście minut czymkolwiek ciepłym. Kiedy wywar naciągnie, mieszamy jego z sokiem i możemy podawać. Jeśli wykorzystujecie w zamian cukru miód, to dodajcie go razem z wywarem do soku przed podaniem.

Taki sok wyciśnięty z jagód jest dobry tak na ciepło, jak i na zimno. Wartość jego polega na tym, że soku nie poddaje się cieplnej obróbce, zachowując tym samym maksimum witamin i pożytecznych właściwości.

Przepis żurawinowo-borówczanego soku wyciśnięty z jagód

Składniki:

  • jagody żurawiny - 300 g;
  • jagody borówki - 100 g;
  • woda oczyszczona - 2 l;
  • płynny miód - 75 g.

Przygotowanie

Jagody żurawiny i borówki dobrze przemywamy, rozdrabniamy dowolnym wygodnym sposobem do otrzymania jagodowego pure, wkładamy do emaliowanej czy szklanej misy, zalewamy nagrzaną do wrzenia wodą, opatulamy gruntownie i dajemy naciągnąć w ciągu dwóch godzin. Po zakończeniu czasu przecedzamy sok wyciśnięty z jagód przez dwie warstwy merli, z lekka wyciskamy, dodajemy miód i mieszamy.

Przepis przygotowania soku żurawinowego wyciśniętego z zamrożonych jagód i mięty

Składniki:

  • zamrożona żurawina - 450 g;
  • woda oczyszczona - 2 l;
  • świeża mięta - 3-5 gałęzi;
  • cukier puder- 125 g czy według smaku.

Przygotowanie

Jagody żurawiny myjemy i zostawiamy na jakiś czas, żeby one w całości rozmroziły się. Potem roztłukujemy jagodową masę blenderem czy rozcieramy za pomocą łyżki, mieszamy ze szklanką wody i wyciskamy sok. Miętowe gałęzie przemywamy, osuszamy, rozcieramy trochę w moździerzu i mieszamy z wytłoczynami, zalewamy stromym wrzątkiem, dodajemy cukier puder i znów dajemy zakipieć na średnim ogniu mieszając, a potem zdejmujemy z ognia i opatulamy na trzydzieści minut. Otrzymany wywar przecedzamy przez kilka warstw merli, dodajemy sok, mieszamy i możemy podawać.

Na życzenie można cukier puder zamienić miodem, tylko dodawać go trzeba razem z sokiem przed podaniem.

Prosty przepis przygotowania soku żurawinowego wyciśniętego z jagód z porzeczką

Składniki:

  • żurawina - 250 g;
  • porzeczka - 250 g;
  • żurawinowy sok wyciśnięty z jagód przepisy
  • woda oczyszczona - 2 l;
  • cukier puder - 125 g lub według smaku.

Przygotowanie

Sok żurawinowy wyciśnięty z jagód z porzeczką przygotowuje się tradycyjnym sposobem. Przemyte jagody żurawiny i porzeczki (można wziąć mieszankę czerwonej, białej i czarnej porzeczki) rozdrabniamy do stanu pure, dodajemy szklankę wody i wyciskamy sok. Potem gotujemy wytłoki z cukrem pudrem i wodą w ciągu pięciu minut, dajemy dziesięć minut do naciągnięcia, wyciskamy i mieszamy z otrzymanym przedtem sokiem.

 
Powiązane artykuły:
Jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód?
Ucieszcie siebie i krewnych bardzo smacznym gęstym napojem – ugotujecie aromatyczny kisiel według zaproponowanych dalej prostych przepisów. Opowiemy jak z dostępnych komponentów stworzyć kisiel na podstawie zamrożonych jagód.
Mandarynkowy sok – pomarańczowy nastrój w szklance
W markecie dosyć rzadko można zobaczyć mandarynkowy sok i to nie nieszczęście, przecież jego można bez trudności zrobić samodzielnie! Główne, że produkt przygotowany w domu wyjdzie bardzo pożytecznym.
Napój ze skórek mandarynkowych – pomarańczowy smak święta
Smaczny i aromatyczny napój u was wyjdzie, jeśli skorzystacie się przepisami, które są opisane w artykule. Opowiemy, jak bez trudności ucieszyć siebie bardzo smacznym, tonizującym i zwyczajnie pożytecznym mandarynkowym napojem.
Przepis kiśla z krochmalem z zamrożonych jagód
Jagodowy kisiel – najsmaczniejszy i bardzo pożyteczny napój, który absolutnie nieskomplikowanie zrobić w domu, na swojej kuchni. W wyniku kisiel wyjdzie nieprawdopodobnie jaskrawym, nasyconym i koniecznie smacznym.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty