Żytni chleb w wypiekaczu do chleba

żytni chleb w wypiekaczu do chleba

Chleb – najbardziej niezastąpiony produkt na naszym stole i teraz opowiemy o przepisach przygotowania żytniego chleba w wypiekaczu do chleba. Przygotowany w domowych warunkach on wychodzi smacznym, aromatycznym, z charakterystycznym tylko dla tego gatunku chleba kwaskowatym posmakiem. I chociaż teraz lady sklepów są napełnione rozmaitymi gatunkami chleba i można wybrać jakikolwiek na swój smak, rekomendujemy przygotować żytni chleb samodzielnie, a do tego w wypiekaczu do chleba zrobić to będzie całkiem nieskomplikowanie.

Smaczny żytni chleb w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • ciepła woda – 250 g;
  • mąka pszenna – 250 g;
  • mąka żytnia – 150 g;
  • olej roślinny – 20 ml;
  • sól – 1 łyżka;
  • cukier – 1 st. łyżka;
  • suche drożdże – 1 łyżka.

Przygotowanie

W pojemność wypiekacza do chleba wykładamy produkty w takim trybie: ciepła woda, cukier, sól, olej roślinny, pszenna mąka na przemian z żytnią, suche drożdże. Ustalamy kontener do wypiekacza, wybieramy program "Francuski chleb", ustalamy wagę chleba – 750 g i motykę – średnią. Naciskamy przycisk "Start". Ponieważ waga gotowego wyrobu jest niewielka, to w procesie należy śledzić za tym jakie wychodzi ciasto, żeby chleb wyszedł równiejszym, ciasto można uformować rękami. A kiedy pójdzie proces grzania i podniesienia ciasta – przykrywkę wypiekacza do chleba lepiej nie odkrywać. Kiedy smaczny żytni chleb w wypiekaczu do chleba będzie gotowy, akuratnie wyjmujemy go i tłumaczymy na kraty, żeby on ochłonął.

Bezdrożdżowy żytni chleb w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • woda;
  • suche mleko – 1,5 st. łyżki;
  • cukier – 2 st. łyżki;
  • sól – szczypta;
  • olej roślinny – 1,5 st. łyżki;
  • żytnia mąka – 1,4 szklanki;
  • pszenna mąka – 2 szklanka;
  • pieprz goździkowy – 1 łyżka;
  • kminek – 1 st. łyżka;
  • zakiszenie – 9 st. łyżek.

Przygotowanie

W wypiekacz do chleba wykładamy wszystkie składniki, tu należy zwrócić uwagę na rekomendacje po kolei podsadzki produktów, które daje producent. Ustalamy program "Pieczywo żytniego chleba", wybieramy wagę – 900 g, kolor motyki – średni. Żytni chleb wzbiera powoli, czasami nawet tylko na początku procesu pieczywa.

Po dźwiękowym sygnale, co ogłasza o zakończeniu procesu przygotowania, otrzymacie aromatyczny, domowy pszenno-żytni chleb, przygotowany w wypiekaczu do chleba z minimalnymi wysiłkami z waszej strony.

Parzony żytni chleb w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • żytnia mąka – 0,5 kg;
  • żytni suchy słód – 40 g;
  • zakiszenie (słodycz) – 35 ml;
  • cukier – 50 g;
  • sól – 15 g;
  • suche drożdże – 8 g;
  • ciepła gotowana woda – 400 g;
  • wrzątek – 100 ml.

Przygotowanie

Łopatkę dla zagniatania można stawiać jakkolwiek, lecz łopatka właśnie dla żytniego chleba zrobi proces zagniatania lżejszym. Parzymy słód stromym wrzątkiem i dajemy postać w ciągu 5 minut. Teraz wykładamy do kontenera wypiekacza do chleba składniki w takim trybie: żytnia mąka, zakiszenie, cukier, sól, suche drożdże. Teraz powracamy do słodu: dodajemy do niego ciepłą gotowaną wodę, mieszamy i bezdrożdżowy żytni chleb w wypiekaczu do chleba wylewamy otrzymaną mieszankę do kontenera wypiekacza do chleba. Ustalamy kontener do wypiekacza i włączamy program "Bez glutenu". Od razu zaczyna się zagniatanie ciasta, które będzie trwało w przybliżeniu 15 minut. Przez 3 minuty od początku zagniatania, wziąwszy długą łopatkę, można pomóc procesowi ręcznie mieszając ciasto, zwłaszcza w zakątkach formy. Teraz naciskamy 60 minut i po zakończeniu tego czasu zrzucamy program "Bez glutenu" i od razu włączamy program "Pieczywo" i czas przygotowania – 90 minut. Przy czym przykrywkę wypiekacza do chleba odkrywać nie należy, żeby ciasto nie osiadło. Kiedy proces wypiekania żytniego chleba w wypiekaczu do chleba zakończy się, wykładamy go na waflowy ręcznik i zostawiamy na 2 godziny.

 
Powiązane artykuły:
Bardzo smaczny ziemniaczany chleb w wypiekaczu do chleba
Jeśli macie wypiekacz do chleba i lubicie przygotowywać w nim różny chleb nie zatrzymując się na jednym przepisie, to ten artykuł jest dla was. W nim dokładnie opiszemy sposób przygotowania ziemniaczanego chleba. Wam na pewno spodoba się!
Chrupiająca ciabatta w wypiekaczu do chleba
Wypiekacz do chleba, jednakowo jak i wszystkie współczesne kuchenne dewajsy, czyni nasze życie lżejsze. W tym artykule rozpatrzymy przepisy przygotowywania popularnego włoskiego chleba.
Musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba
Musztardowy chleb zawsze znajdzie swoje miejsce na stole, wśród innych potraw. Aromatny i złocisty, ten chleb to doskonała zamiana zwykłym batonom, a jego smak doda pikanterii dowolnej zakąsce.
Keks w wypiekaczu do chleba – prosty przepis
Poprawnie wyrobić ciasto i wypiec keks - zadanie nie z prostych, nawet dla kuchmistrzy z doświadczeniem. W celu ulżyć życie, proponujemy wypiec keks za pomocą wypiekacza, który prosto i stosunkowo szybko zrobi pracę za was.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty