Żytnio-pszenny chleb – najlepsze przepisy

żytnio pszenny chleb

Dziś opowiemy, jak można w domu wypiec pożyteczny i smaczny żytnio-pszenny chleb. Dla was wariant przygotowania wyrobu w wypiekaczu do chleba na zakiszeniu i w piecyku z parzonym słodem.

Żytnio-pszenny chleb na zakiszeniu w wypiekaczu do chleba – przepis

Składniki:

  • mąka żytnia – 485 g;
  • mąka pszenna – 225 g;
  • woda – 510 ml;
  • olej roślinny bezwonny – 60 ml;
  • cukier – 70 g;
  • sól – 25 g;
  • zakiszenie dla chleba – 220 g;
  • ziarna kminku, czy ziarenka grochu kolendry (za pragnieniem) – według smaku.

Przygotowanie

Żytnio-pszenny chleb na zakiszeniu wychodzi w dwa razy pożyteczny niż tradycyjny, ponieważ korzyść żytniej podstawy uzupełnia się nieobecnością w składzie ciasta drożdży. Lecz czas nalegania i wypiekania takiego chleba trochę różni się od klasycznego drożdżowego, toż wypiekacz powinien być z możliwością indywidualistycznego programowania.

Najpierw zakładamy do czary zakiszenie, wlewamy wodę i olej roślinny bezwonny, potem dodajemy wszystkie suche ingredienty, a mianowicie wprowadzamy sól, cukier, za pragnieniem kolendrę i kminek i przesiewamy żytnią i pszenną mąkę. Teraz nastrajamy przyrząd w ręcznym reżimie, ustaliwszy czas zagniatania – 15 minut, czas podniesienia – 4,5 godziny i czas dla wypiekania – 1,5 godziny. Po sygnale urządzenia o zakończeniu przygotowania, wyciągamy chleb z wypiekacza do chleba i jej pojemności i dajemy ochłonąć pod ręcznikiem.

Parzony żytnio-pszenny chleb w piecyku

Składniki:

  • mąka żytnia – 320 g;
  • mąka pszenna – 220 g;
  • woda pokojowej temperatury – 345 ml;
  • woda wrząca – 80 ml;
  • ciemny słód – 40 g;
  • miód – 75 g;
  • sól – 15 g;
  • suche drożdże – 1,5 łyżki.

Przygotowanie

Dla zagniatania ciasta można skorzystać się robotem kuchennym czy wypiekaczem do chleba, a można przygotować go i ręcznie. Dlatego łączymy pszenną i żytnią mąkę co przesiewamy, zalewamy wodą pokojowej temperatury, mieszamy, zwłaszcza nie starając się i zostawiamy pod błoną na pewien czas. Od razu bierzemy się za słód. Nasypujemy go do miski, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i zostawiamy chłodnieć na dwadzieścia pięć minut.

Do mąki z wodą wykładamy słodowe zaparzanie, miód, sól i drożdże suche i rzetelnie mieszamy. Przysłaniamy naczynie z gotowym ciastem tkankowym kuponem i zostawiamy na godzinę. Teraz trochę omijamy porowatą masę co podeszła, na przyprószonym mąką stole, kształtujemy go i wykładamy do pojemności, gdzie wyrób będzie wypiekał się. Zostawiamy robienie zapasów w cieple do zwiększenia objętości w dwa razy, potem odprawiamy do nagrzanego do 240 stopni piecyka na dziesięć minut, a potem obniżamy temperaturę do 200 stopni i wypiekamy chleb jeszcze pięćdziesiąt minut.

 
Powiązane artykuły:
Chleb w piecyku bez drożdży
Wypiec własnoręcznie chleb bez drożdży nie jest skomplikowanie, aniżeli wyrobić jego sumiasty analog. Główne zawczasu zrobić prawidłowe, jakościowe zakiszenie, czy całkiem nie wykorzystać, a stworzyć dziwny chleb na bazie kwaśno-mlecznej.
Chleb bez drożdży w domowych warunkach
Dla amatorów wyjątkowo domowej kuchni dalej są opisane proste przepisy chleba bez drożdży. Opowiemy jak bez trudności sprawić się z pieczywem podobnego wyrobu, wykorzystując tradycyjnie piecyk. Również podpowiemy, jak wypiec chleb na zakiszeniu.
Bułki z sezamem – smaczny przepis
Pieczywo, uzupełnione sezamem, zawsze wychodzi smacznym i zwłaszcza aromatycznym. Dalej podpowiemy trzy absolutnie różne sposoby wyrobu tego dziwnego poczęstunku. Opowiemy jak wypiec słodkie, liściowe, czy sumiaste słodkie wyroby.
Żytni chleb w piecyku w domowych warunkach
Amatorom domowych poczęstunków spodoba się ten artykuł. Dalej podpowiemy, jak stworzyć smaczny żytni chleb kilkoma sposobami. Spróbowawszy go jeden raz, na zawsze pozostaniecie w liczbie zwolenników takiego chleba.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty