Żytnio-pszenny chleb – najlepsze przepisy
Dziś opowiemy, jak można w domu wypiec pożyteczny i smaczny żytnio-pszenny chleb. Dla was wariant przygotowania wyrobu w wypiekaczu do chleba na zakiszeniu i w piecyku z parzonym słodem.
Żytnio-pszenny chleb na zakiszeniu w wypiekaczu do chleba – przepis
Składniki:
- mąka żytnia – 485 g;
- mąka pszenna – 225 g;
- woda – 510 ml;
- olej roślinny bezwonny – 60 ml;
- cukier – 70 g;
- sól – 25 g;
- zakiszenie dla chleba – 220 g;
- ziarna kminku, czy ziarenka grochu kolendry (za pragnieniem) – według smaku.
Przygotowanie
Żytnio-pszenny chleb na zakiszeniu wychodzi w dwa razy pożyteczny niż tradycyjny, ponieważ korzyść żytniej podstawy uzupełnia się nieobecnością w składzie ciasta drożdży. Lecz czas nalegania i wypiekania takiego chleba trochę różni się od klasycznego drożdżowego, toż wypiekacz powinien być z możliwością indywidualistycznego programowania.
Najpierw zakładamy do czary zakiszenie, wlewamy wodę i olej roślinny bezwonny, potem dodajemy wszystkie suche ingredienty, a mianowicie wprowadzamy sól, cukier, za pragnieniem kolendrę i kminek i przesiewamy żytnią i pszenną mąkę. Teraz nastrajamy przyrząd w ręcznym reżimie, ustaliwszy czas zagniatania – 15 minut, czas podniesienia – 4,5 godziny i czas dla wypiekania – 1,5 godziny. Po sygnale urządzenia o zakończeniu przygotowania, wyciągamy chleb z wypiekacza do chleba i jej pojemności i dajemy ochłonąć pod ręcznikiem.
Parzony żytnio-pszenny chleb w piecyku
Składniki:
- mąka żytnia – 320 g;
- mąka pszenna – 220 g;
- woda pokojowej temperatury – 345 ml;
- woda wrząca – 80 ml;
- ciemny słód – 40 g;
- miód – 75 g;
- sól – 15 g;
- suche drożdże – 1,5 łyżki.
Przygotowanie
Dla zagniatania ciasta można skorzystać się robotem kuchennym czy wypiekaczem do chleba, a można przygotować go i ręcznie. Dlatego łączymy pszenną i żytnią mąkę co przesiewamy, zalewamy wodą pokojowej temperatury, mieszamy, zwłaszcza nie starając się i zostawiamy pod błoną na pewien czas. Od razu bierzemy się za słód. Nasypujemy go do miski, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i zostawiamy chłodnieć na dwadzieścia pięć minut.
Do mąki z wodą wykładamy słodowe zaparzanie, miód, sól i drożdże suche i rzetelnie mieszamy. Przysłaniamy naczynie z gotowym ciastem tkankowym kuponem i zostawiamy na godzinę. Teraz trochę omijamy porowatą masę co podeszła, na przyprószonym mąką stole, kształtujemy go i wykładamy do pojemności, gdzie wyrób będzie wypiekał się. Zostawiamy robienie zapasów w cieple do zwiększenia objętości w dwa razy, potem odprawiamy do nagrzanego do 240 stopni piecyka na dziesięć minut, a potem obniżamy temperaturę do 200 stopni i wypiekamy chleb jeszcze pięćdziesiąt minut.